Frågor och svar om olika former av sex

4 Oct 2000, 00:00 320
Annat, 0 år
Question


Min kille vill bestämt ha analsex... är det verkligen normalt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I den här frågeställningen kommer jag att ta upp tre olika perspektiv därför att jag inte klarar av att ge ett vettigt svar utan att göra så, annars brukar jag ju oftast välja ett perspektiv bland många.

Svaret på frågan är nej.., om vi tänker oss ett svar ur den mänskliga rasens fortplantningsperspektiv, av den enkla anledningen att det inte går att få barn på det sättet. Detta synsätt finns i många människors uppfattning och analsex kan också som en följd av detta anses vara direkt skadligt för en människas utveckling.

Svaret på frågan är ja.., om vi tänker oss ett svar ur en typ av sexuellt frihetsperspektiv, av den enkla anledningen att alla får välja hur man uttrycker sin sexualitet. Detta synsätt finns i många människors uppfattning och analsex kan också som en följd av detta anses vara ett av många sätt att utveckla sig.

Och nu tänkte jag avslutningsvis också utveckla ett psykologiskt perspektiv på frågan nämligen: Hur ska jag (tjej/kvinna) personligen bära mig åt, tänka, tycka, känna när killen/mannen direkt visar att han vill ha analsex med mig?
Det absolut viktigaste i den här situationen är att du INTE bryr dig det minsta om vad han skulle tänka eller känna om du sade nej. Jag förstår att det är jättesvårt när du väl befinner dig i situationen, och det är just därför som jag nu uppmanar dig att du ska tänka igenom och känna efter hur du vill ha det innan det eventuellt händer. Så långt det nu går, för naturligtvis är det svårt att tänka sig in i hur det skulle vara innan man faktiskt är där. Hur som helst handlar det här om vad du tillåter en annan människa att göra med dig och din kropp. Har han rätt att göra vad han vill med dig och din kropp bara för att han kanske ska testa något nytt? Eller förverkliga en sexdröm? Eller för att han vill ha ett bevis på att du älskar honom? Eller för att kompisarna har gjort det? Eller för att han har sett det på en porrfilm? Eller för att han vill visa vem som bestämmer? Dom här frågorna handlar allihop om ifall han ska få göra som han vill med dig och din kropp, oavsett vad han har för anledning till att vilja ha analsex. Typ av frågor som psykologiskt är ÄNNU VIKTIGARE för dig är följande: Räcker vanlig sex för mig? Är jag intresserad av analsex? Vill jag testa hur det känns? Är det viktigt för mig att ha provat på det? Tror jag att analsex bidrar till att förhållandet blir bättre? Är det lika bra att ställa upp på analsex så du inte gör honom besviken eller arg? Är det bäst att du ställer upp för att vara säker på att ni kommer fortsätta vara tillsammans? Försök svara på alla dessa frågor både om dig själv och honom så gott du kan. Det är ofta till hjälp att skriva ned svaren i ett sånt här läge, för att det sen ska bli lättare att försöka komma fram till vad du egentligen tycker om det här med analsex. Var beredd på att det kan ta lite tid. Oftast är det faktiskt bra om det tar lite tid, därför att då får du automatiskt mer tid att fundera.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar