Frågor och svar om sex

17 Jul 2003, 15:17 1157
Kille, 0 år
Question


hej ni måste svara på mina fårgor för jag måste få veta!
1.vart ska man spruta när man får utlösning?
2. hur ofta är det normalt att onanera vid 13:års ålder?
3.vid viljken ålder frå man ha sex?
4.finns det några andra sätt än handen att använda när man onanaerar och är kille??
hur gammal måste man vara för att köpa porrtidningar??
är det normalt att vara väldigt kåt när man är 13??
ni måste svara jag måste få veta!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

1.Använder man kondom så sprutar man ju i kondomen. Om tjejen skyddar sig med hjälp av tex p-piller så kan man spruta inne i henne om hon själv vill det. I annat fall kan man spruta vid sidan om. Ligger man i sängen och inte vill ha det på lakanen kan man tex ha en handuk eller papper vid sidan om sängen som man kan ta. Eller så kan man helt enkelt använda handen som skydd och sedan torka av med papper innan det börjar rinna. Vissa par vill att sperman ska komma på tjejens mage eller tex bröst. Men det är alltid tjejen som avgör om hon vill det eller inte.
2. Jag har tyvärr inga siffror på något genomsnitt när det gäller hur ofta en 13-åring onanerar, men enligt min erfarenhet skiftar det väldigt mycket. Det finns en hel del 13-åringar som inte onanerar överhuvudtaget, och sedan finns det dom som onanerar flera gånger varje dag. Jag tycker inte man skall prata om onormalt eller normalt i dom här sammanhangen för det är så väldigt olika i den åldern eftersom man utvecklas olika tidigt. Och även om man är utvecklad så behöver man inte vara intresserad av att onanera. Så, är man 13, skulle jag vilja säga att det är normalt att onanera flera gånger om dagen, samtidigt som det är normalt att inte onanera överhuvudtaget, om jag nu ändå ska använda begreppet normalt.
3.Det finns en 15-års gräns i Sverige, men den lagen pratar egentligen endast om att någon som är 15 eller äldre inte får ha sex med någon som är under 15. Lagen finns för att skydda barn från att bli sexuellt påverkade och utnyttjade av dom som är äldre och straffmyndiga. Om däremot två 14-åringar har sex med varandra säger lagen ingenting. Sedan kan det självklart finnas andra skäl till varför det sällan är lämpligt att två 13-14-åringar har sex med varandra, som mer har att göra med mognaden osv. Men lagen säger alltså inget om det.
4.Det vanligaste sättet att onanera för killar är ju att använda handen, dvs att runka. Men en del kan även onanera genom att föra penisen fram och tillbaka mellan något som gör att det blir likt ett samlag. Det kan vara en ihopvikt kudde, eller något annat som man kan göra trångt utan att det skaver. Men det gäller som sagt att vara lite påhittig om man vill onanera på annat sätt.
5.Det finns det ingen åldersgräns för när man får köpa porrtidningar. Åtminstone inte om du köper dom på typ en bensinstation eller i en livsmedelsbutik. Ska man gå in i en porrbutik där dom säljer annat än porrtidningar så brukar det vara en 18-års gräns.
6. Precis som jag sade i fråga 2 så är det väldigt olika i din ålder hur pass intresserad sexuellt man är, mycket beroende på att man utvecklas olika och kommer in i puberteten olika tidigt eller sent. Men det finns inget onormalt i att vara väldigt kåt, nyfiken och intresserad av mycket som rör sex, när man är i din ålder. Men det är alltså inget onormalt med att vara ointresserad heller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar