Frågor och svar om få kontakt

17 Jul 2003, 15:20 157
Annat, 0 år
Question


Jag är arton år. Jag ser mycket bra ut, har många vänner, trivs med mitt liv etc etc... Men jag är oskuld, och har aldrig haft ett riktigt förhållande! Jag förstår inte vad det är för fel, då mina kompisar ständigt träffar nya killar. Jag försöker analysera mig själv, läser artiklar om "negativa tankar" och "för höga krav", som kan hindra människor för att våga sig in i ett förhållande. Men jag tror inte det är så i mitt fall! Jag har ofta strulat med killar när jag varit ute, men det har aldrig lett till något längre förhållande. Jag tror inte att det funkar att bli tillsammans på det sättet. Det känns som om jag aldrig kommer få en pojkvän, men jag längtar så efter det! Vart kan jag träffa honom?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker inte du skall lägga för mycket energi på att försöka ta reda på vart ”felet” ligger, för jag tror inte det finns något ”fel” att upptäcka. Det som går att utläsa ur ditt brev är istället att du söker ett lite mer seriöst förhållande än att ha någon att strula med. Så kanske är dina kompisars förmåga att ”ständigt träffa nya killar ” inget att sträva efter. För dig räcker det sannolikt med EN om bara han är en kille du kan utveckla en mer nära relation med. Så sluta bry dig om artiklar kring höga krav odyl. Man behöver inte ändra sina krav eller gå runt och tänka ”positiva tankar” hela tiden för att hitta en partner. Det enda är att man får jobba på att ha lite tålamod om man nu har högre krav än att hitta någon på ett uteställe att strula med. För sanning å säga så krävs det lite tur, och den brukar komma förr eller senare, och faktiskt när man minst anar det. Sedan har du ju helt rätt i att dom flesta träffar inte sina partners på uteställen. När det gäller tillfälliga förbindelser så ligger uteställena högt upp på listan, men inte annars. Istället så är det helt andra ställen som man träffas på. Det vanligaste är jobbet, eller då skolan om man fortfarande är i skolåldern. Sedan träffas man också på olika fritidsaktiviteter osv. Överhuvudtaget så är det vanligare att man träffas på ställen där man får chans att återse varandra mer ofta, och där man också får en chans att prata med varandra, vilket är lite svårt på uteställen. Så vill du vara mer aktiv för att försöka ge turen en knuff, så kan du försöka hitta något att göra på fritiden, gå en salsakurs, eller något annat du är intresserad av. Självklart ska du i första hand gå för att du är intresserad då det aldrig brukar vara så lyckat om man gör en massa saker man inte gillar bara för man skall hitta någon. Att överhuvudtaget försöka vara öppen mot människor på jobbet eller i skolan är ett första steg, för kanske man då upptäcker någon som visar sig vara intressant fastän man kanske inte trodde det vid första anblicken. Och stressa inte, utan försök njut a av singellivet, för det har också sina fördelar. Så även om du förmodligen blir frustrerad av att jag säger det, så är det så att kärleken är en av dom få saker vi inte kan styra på samma sätt vi är vana vid, utan där måste vi vara öppna och nyfikna, sedan får turen göra sitt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar