Frågor och svar om kompis

17 Jul 2003, 15:24 302
Annat, 0 år
Question


jag är en kille på 18 år. jag är kär i min tjejkompis det som är problemet är att hon har en kille som är min besta kompis. Jag måste bli ihop med henne snälla jälp nej

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan förstå att det känns som om du bara måste bli ihop med henne, för så är det ju när man är kär. Men du har några problem att övervinna på vägen innan det kan bli som du vill. Det första som du nämner är att hon har en pojkvän. Det borde åtminstone betydat att hon har känslor för någon annan än dig. Det finns ju inget som säger att detta inte kan förändras, men förmodligen går det inte så snabbt som du skulle önska, varför du kan behöva ha lite tålamod. Och kanske är detta något du själv bör fundera över då det kanske just nu känns frestande att försöka ”ta henne” från din kompis. Men det är enligt min erfarenhet sällan någon lyckad lösning. För det första är det inte ens säkert att det är möjligt då han sannolikt inte har dom känslorna för dig utan hon är istället kär i din kompis. Och även om hon skulle vara kär i dig, så skulle du hamna i ett svårt läge gentemot din kompis. Eftersom du säger att han är din bästa kompis, så skulle det sannolikt bli problem er emellan om du försökte ta hans flickvän, för så brukar inte bästa kompisar göra mot varandra. Så, även om hon alltså skulle vilja göra slut och bli ihop med dig, så måste du fundera över hur du ska hantera det här med din bästa kompis, för jag antar att du vill behålla honom som vän. I ett sådant läge är det oftast bäst om man är ärlig och lägger korten på bordet. Att gå och bli ihop med hans tjej bakom ryggen så hon gör slut med honom, leder i dom flesta fall till att vänskapen förstörs. Och den dagen du och hon eventuellt gör slut, så har du inte bara förlorat flickvännen utan även bästa kompisen. Nu är det ju som sagt inte alls säkert att det var en sådan lösning du hade tänkt dig, och det är som sagt inte heller säkert att det ens är möjligt då det krävs att hon också har känslor för dig. Så i dagsläget borde du fundera över ifall du inte får ge dig till tåls och se hur förhållandet mellan henne och din bästa kompis utvecklar sig. Det kan självklart vara jobbigt för dig att se dom två tillsammans när du är kär i henne, men det är tyvärr sådant man får stå ut med ibland då kärleken inte alltid är logisk. Så fundera över vad du är beredd att satsa/offra för att få henne, och fatta ditt beslut om hur du ska göra därefter. Det finns inte så mycket annat att göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar