Frågor och svar om missnöje och bråk

17 Jul 2003, 15:27 134
Tjej, 0 år
Question


hej jag är en tjej som är 13år är ihop med en kille som är lika gammal som mig jag har hört att han är kär i en annan tjej men mig oxå vad ska jag göra för att han ska glömma henne?
och att sluta att tänka på henne?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första du bör göra är att fråga din kille om det här stämmer eller ej och inte lita på rykten. Men i mitt svar kommer jag nu att utgå från att det stämmer.

Jag brukar säga att du aldrig kan styra eller kontrollera en annan människa. Det enda du kan påverka och styra är dig själv, och även det kan vara svårt nog. Så, om din kille nu är kär i en annan tjej också, så är det min erfarenhet att du har små möjligheter att förändra hans känslor. Däremot så kan du påverka hur du själv agerar i det hela. Mitt råd är att du pratar med honom om det här och berättar hur du känner det när han går och tänker på en annan. För även om han har känslor för henne, så kan han ju själv påverka hur han beter sig. Och att gå runt och ägna tid och tankar på henne, är ju något han kan sluta med. Men då måste han själv ha viljan att komma över henne och satsa på dig. Har han inte det, så kommer han fortsätta bete sig så här och då ger han också sina känslor för henne syre. Så, i det fallet handlar det om att du kan prata med honom för att höra hur han tänker sig att ert förhållande skall funka när han går runt och tänker på en annan. I det fallet kan du också bestämma dig för hur pass tuff du ska vara. Du kan självklart kräva att killen du är ihop med ska vilja satsa på dig och sedan jobba på att glömma den andra han har känslor för. Och du kan självklart bestämma ifall du vill vara ihop med en kille som tänker på en annan, eller som inte är intresserad av att släppa tankarna på den andra tjejen, om det nu skulle visa sig att han inte är villig att ta ett sådant beslut och jobba på det. Så, du kan alltså inte få honom att glömma henne, det kan han bara jobba på själv. Du kan heller inte få honom att fatta ett beslut om att jobba på det, eller att satsa på dig, det kan fortfarande bara han själv. Men du kan föra det på tal och berätta vart du står, och vad du behöver av honom för att det här förhållandet skall funka. Och du kan känna efter om du är nöjd med dom svar han ger och hans agerande fortsättningsvis. Och du kan välja hur många gånger du ger honom chansen att fatta ett beslut och förändra saker innan du i sådant fall väljer att inte vara ihop med honom längre. Allt det här väljer du, men han måste göra sina val. Så prata med honom och börja berätta för honom vad du känner och vad du vill. Sedan får du agera efter eget huvud beroende på dom svar han ger.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar