Frågor och svar om olika former av sex

4 Oct 2000, 00:00 473
Annat, 0 år
Question


Är det normalt att ha gruppsex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den här typen av sex inbegriper alltid fler än två personer. Detta innebär att den vanligaste formen av sexuell samvaro, dvs att man endast är två, inte gäller längre, utan att upplevelsen delas av flera människor. Alltså skulle man kunna säga att det inte är lika normalt som vanlig sex, just därför att det inte sker på det sätt som dom flesta använder sig av när det gäller sex tillsammans med partner. Fast egentligen handlar väl din inställning till gruppsex mer om ett personligt ställningstagande, än om vad som är normalt. Eller är det så att du, om du skulle få höra att gruppsex är normalt, direkt tänker OK då testar vi? Det här är vad jag psykologiskt kommer att koncentrera mig på i mitt perspektiv på gruppsex, dvs är din personliga syn på gruppsex lika med vad som anses vara normalt, eller vad?

Jag tänkte att vi skulle börja med att kika på ifall du följer vad som är normalt. Funderar man på allt i livet som kan kallas normalt och det blir ju en väldig massa saker, kan man börja undra hur i helskotta man ska hinna med att testa allt. Ta musik till exempel. Visst är det normalt att lyssna på musik! Det skulle vem som helst hålla med om. Men.., jag tror inte många här på jorden har testat att lyssna på alla musikstilar. Precis som dom flesta tror jag att du har ett område inom musiken som du helst lyssnar på. Vi säger för enkelhetens skull dagens hitmusik. Jag menar att du då exempelvis inte ägnar dig åt att speciellt lyssna på dansbandsmusik, jazz, opera, körmusik eller kyrkomusik. Det passar dig helt enkelt inte.

Okey… Om vi nu tar sex och särskilt gruppsex och vad som är normalt där, och jämför det med vad som är normalt inom musiken, så tror jag att du kan använda ungefär samma ”tänk” på båda områdena när vi snackar om vad som är normalt. Inom musiken finns en massa stilar, men du väljer den som känns bäst och ifall den är normal spelar inte så stor roll… Inom sex finns en massa olika sätt, men du väljer det som känns bäst och ifall det är normalt spelar inte så stor roll… För sex är ju lika vanligt och normalt som musik. Att sedan några sysslar med gruppsex är väl ungefär som att lyssna på någon lite mer ovanlig musikstil. Märkvärdigare är det inte, om du tänker utifrån vad som är normalt.

Då kommer jag till det jag sa för en stund sedan; ”är din personliga syn på gruppsex lika med vad som anses vara normalt, eller vad?” Jag tycker jag har sagt tillräckligt mycket om det här med normalt, och tänkte gå vidare till den lilla snutten ”eller vad”. Är du med? Nu tänkte jag alltså prata om hur du bildar dig en personlig uppfattning och ett personligt förhållningssätt till gruppsex. Det kan ju alltid vara bra att ha. När jag pratade om vad som var normalt kom jag in på att dom flesta människor oftast följer det som känns bra. Måste man då pröva gruppsex för att kunna avgöra om det känns bra? Nej svarar jag. Psykologiskt är det faktiska prövandet bara en del av det hela. Andra delar som tillsammans har mycket, mycket större betydelse när du ska finna ett eget och personligt förhållningssätt till gruppsex, formulerar jag här som följande frågor: Vad ska du ha det till? Hur kommer det sig att du funderar på det? Varför ska du blanda in fler personer i sex? Hur hänger det ihop med din uppfattning om kärlek? Är du beredd på att det kanske inte går att styra lika lätt som sex mellan två människor om det känns konstigt eller fel för dig? Kan du ha samma kontroll på preventivmedel om ni är flera på samma gång? Klarar du av att ha sex med människor som inte är din partner och som du alltså inte kan känna för på det speciella sättet?

Dina svar på dom här frågorna borde kunna ge dig hjälp med att finna din uppfattning om gruppsex, utan att du är tvungen att prova på det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar