Frågor och svar om samliv

25 Jul 2003, 10:46 196
Annat, 0 år
Question


Jag har sugit av min pojkvän ca 6 gånger och det är det bästa han vet. Jag tycker mest det är äckligt och det ger mig ingenting. Han är lite irriterad på mig eftersom jag inte vill få sperman i munnen utan jag runkar honom i slutet så att de kommer på hans mage. Det jobbiga är att han nästan aldrig vill ha vanligt sex nå mer för han tycker de är mycket skönare när jag suger av honom. Jag vet inte hur jag ska ta upp det här med honom. Jag vill ju hellre ha sex än suga av honom. Snälla svara! Tack på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I sådana här lägen finns det sällan några genvägar, utan man måste helt enkelt finna modet att säga som det är. För varje gång man gör något som man känner går emot en själv, av rädsla för vad någon annan skall tycka, så ger man sig själv budskapet att ens egna känslor och behov inte är lika betydelsefull som den andre personens. Och risken är alltid att man till slut börjar tro att det faktiskt är så och då befinner man sig snart i en situation där man upptäcker att man tappat allt självförtroende och all självrespekt man tidigare kanske försökt bygga upp.
Så därför är det viktigt att du tar dina känslor på allvar och att du jobbar på att våga stå för dom, oavsett vad din kille tycker och tänker om det. För det är du som skall leva med dig själv i resten av ditt liv, varför det är du som har ansvar för att göra sådana val att du kan må bra med dig själv.

När det sedan gäller hur man kan prata om sådant här, så är det min erfarenhet att man inte skall göra det när man tex har sex. Utan istället skall man välja ett tillfälle när man inte är involverad i något utan kan sitta ner ihop och snacka i lugn och ro. Det brukar också bli mindre laddat om man pratar i en mer neutral situation än om man tar upp det när man tex har sex.
Sedan är det också mitt råd att man utgår från att den andre faktiskt inte vet vad man själv tycker om man nu inte tagit upp det flera gånger tidigare. Så, om du inte sagt något till honom om hur du känner, så kan du rimligtvis inte kräva att han skall veta vad du egentligen tycker om att suga av honom. Förutsätter du att han skall ha förstått utan att du sagt något så kan samtalet mer bli en anklagelse som han känner att han måste försvara sig mot, och då blir det oftast bråk istället för ett bra samtal.
Så, utgå alltså ifrån att han inte vet vad du tycker, och utgå från att din kille vill att du också ska ha det bra, och att han är intresserad av att höra vad du tycker om ert samliv och hur du vill ha det.
En sådan här utgångspunkt kan förvisso leda till att man blir väldigt besviken om det trots allt skulle visa sig att ens partner inte är så intresserad av ens egna behov utan mest bryr sig om sig själv. Men skulle det visa sig vara på det sättet, så kanske man mer börjar tänka om när det gäller förhållandet i stort. Och även om det är jobbigt så är det oftast ändå bättre att veta hur det ligger till, istället för att man går runt och tror att ens partner är lika respektfull och omtänksam som man förväntar och önskar sig.
Men förhoppningsvis hamnar du inte där, utan ni kan prata om detta och han kan förstå att det här med att suga av honom inte är något du vill, varför ni får hitta andra sätt att tillfredsställa varandra.

Ytterligare ett råd än att hitta en lugn och neutral situation är att du börjar med att säga att du har något du vill prata om, och att detta är jobbigt för dig att berätta varför du vill att han skall försöka hjälpa till för att det här samtalet ska bli bra. På det sättet så ger du honom en liten förvarning om att du kommer säga något som kanske är jobbigt för honom att höra, och samtidigt så ger du honom en chans att ställa in sig på att stötta dig att kunna prata och se till att ni kan lösa det här. Och det är alltid lättare än att hamna i en situation där någon slänger ur sig något som man inte alls förväntar sig.

Fundera själv nu på hur du skulle kunna göra, men backa inte på att berätta och försök att inte göra omskrivningar utan säg som det är. Det tjänar ni båda två på mest i längden. För om han är en kille som verkligen bryr sig om dig, så vill inte han att du skall göra saker som du inte vill enbart för att tillfredsställa honom. För har man den attidtyden att partnern bara är till för att tillfredsställa en själv,då är man ingen bra partner själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar