Frågor och svar om onani

4 Oct 2000, 00:00 196
Annat, 0 år
Question


Är det onormalt att onanera?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inte onormalt att onanera. Men det är också viktigt att komma ihåg att det heller inte är onormalt att INTE onanera. Det är helt enkelt olika för olika människor.

Onani är vanligare hos killar än tjejer, även om många tjejer gör det. Onani innebär för många den första kontakten med orgasm/utlösning och den erfarenheten kan i många avseenden underlätta sexuell samvaro och orgasm med partner senare i livet. Att upptäcka sexuell njutning genom onani skapar för många en konkret språngbräda inför sexdebuten, vilken annars sannolikt skulle vara förknippad med större mystik och förvirring. Naturligtvis spelar också sexualupplysning en mycket stor roll i detta avseende. Att onanera inbegriper också ofta fantasier vilka hjälper till att både forma vår sexualitet och att ge utlopp för våra sexuella önskningar/spänningar på ett för stunden tillfredsställande vis.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar