Frågor och svar om depression

27 Jul 2003, 10:45 221
Annat, 0 år
Question


hjälp mig!!! Jag anses vara en "vuxen" kvinna på hela 21 jätte långa år, men jag är nog minst i hela världen... har under de senaste 3-4 åren fått en oönskad gäst i min mage, det är en gigantisk klump av ren obotlig ångest...det känns som om den aldrig slutar växa och nu är jag rädd att om jag inte gör något åt saken kommer jag att spricka sönder totalt. jag får den ena depressionen efter den andra, vet bara inte vad jag ska göra, har så fruktansvärt svårt att ta itu med det här, har försökt att få min närmaste omgivning att se mig och på något sätt reagera men ingen verkar ta mig på allvar. har hela tiden hittat nya saker att skylla det på mesta dels går det ut över jobbet, och jag inbillar mig att om jag bara sysslade med något annat skulle jag må bättre, har nu en oändligt lång rad av olika arbetsplatser bakom mig men det blir ju inte bättre, tvärtom, så fort jag blivit anställd grips jag av panik och ångest, känner mig fångad och instängd, så försöker jag kämpa på i några månader tills jag inte orkar längre, och sen börjar hela helvetet om från början... jag vet inte var jag ska vända mig, vet bara att om jag inte börjar må bättre nu kommer jag att förlora allt som betyder något för mig!!! snälla, vad ska jag göra, jag orkar inte mer!?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det verkar som om du hamnat i en negativ spiral där du försöker lösa dina problem genom att göra förändringar i det yttre. Och visst kan det fungera en tid att tex byta jobb som du gjort, då man distraherar sig ett tag, men sedan börjar oftast den där malande känslan göra sig bekant igen och man upptäcker att ens inre liv inte förändras även om det yttre gjort det. Du är definitivt inte ensam om att försöka hantera jobbiga känslor på insidan genom att göra förändringar på utsidan. Tvärtom så är det min erfarenhet att det här är ett av dom vanligaste sätten att försöka hantera känslor av ångest, dåligt självförtroende, ilska, osv, osv. Vissa gör som du, byter jobb, eller flyttar ofta, andra tar till mer drastiska saker som att tex svälta sig. Men oavsett vad man gör, så är det ett tecken på att något inte riktigt är i balans på insidan, och att man inte vet hur man skall komma åt problemet på annat sätt än att försöka ändra i det yttre. Många gånger kan det också kännas skrämmande att börja jobba med känslorna på insidan, för man vet inte hur man gör, och man vet inte vad det kommer att leda till. Och vi människor funkar oftast så att vi flyr det vi inte känner till och väljer hellre att göra det som vi vet att vi kan, som tex byta jobb.

Men dom flesta i din situation kommer till en punkt där dom börjar känna att det inte funkar längre. Känslan av ångest minskar inte, utan brukar tvärtom öka, och det blir till slut ohållbart. Utifrån ditt brev verkar det som om du börjar närma dig denna punkt, och därför är det möjligt att du nu skulle kunna tänka dig att försöka prova en annan väg för att lösa dina problem. Det jag tycker du skall pröva är att söka hjälp för att börja jobba med din ångestkänsla. Att jobba med den kan handla om att du både skall börja förstå den bättre, när och var den uppkommer, men också att du skall lära dig att hantera den, dvs vad gör du när du börjar känna av "klumpen" i magen. Att byta jobb funkar inte vet du nu, så alltså behöver du hitta ett annat sätt att hantera det hela, och det är detta du kan få hjälp med i en samtalsterapi.

Mitt råd är att du kontaktar närmaste vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagning. Fråga efter en psykolog/terapeut, gärna med en kognitiv inrikting (läs mer om detta på www.infomedica.se Gör en sökning på ordet psykoterapi.). Ett annat alternativ är att du söker en privat psykolog/terapeut, men det alternativet är dyrare. Det finns även vissa självhjälpsprogram på Internet som möjligtvis skulle kunna vara rätt för dig. Du kan själv gå in på www.careit.com och fylla i deras formulär så får du ett svar på om dom har ett program anpassat för din typ av problem. Det kostar dock en avgift att få tillgång till programmet sedan.
Uppsala universitet bedriver också studier kring hur man kan hjälpa personer med vissa utvalda problem via självhjälpsprogram på nätet. Man kan delta i en sådan studie och då få gå igenom deras program helt gratis. Läs mer om detta på www.panikprojektet.nu
Men oavsett vad du väljer, så ge dig själv en chans att komma tillrätta med dom här problemen så du inte fastnar i en ändlös spiral av jobb-byten och andra förändringar som sannolikt bara ger dig tillfällig lindring.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar