Frågor och svar om familj

27 Jul 2003, 11:14 245
Tjej, 0 år
Question


Hej, jag är en tjej på 15år och jag har problem hemma. Jag har sett på tv att det fanns nått slags av studenthem för ungdommar med problem hemma, hur ska jag gå tillväga för att få det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vet tyvärr inte vilket tv-program du pratar om och ute i landet finns det en mängd alternativ när det gäller ungdomar som har det svårt hemma och som behöver bo på annat ställe under en period, varför jag inte kan ge dig ett exakt svar på din fråga.
Men generellt så är det socialtjänsten som hjälper till och ordnar den här typen av boende både praktiskt och ekonomiskt. Socialtjänsten är nämligen den myndighet som skall se till att alla barn och ungdomar får den omvårdnad och miljö som dom har rätt till enligt socialtjänstlagen, varför socialtjänsten kan gå in och hjälpa till när dom får veta att någon har det jobbigt hemma.

Så, det du kan göra är att kontakta socialtjänsten och prata med dom om hur du har det, så får ni sedan komma fram till hur ni bäst löser situationen. För det är tyärr inte så att man bara kan ansöka om att få komma iväg till något sådant som du pratar om då det dels är begränsat med platser och dels är ganska dyrt. Men har man behov av det så löser man det,men först måste man alltså prata med socialtjänsten och tillsammans diskutera vad som är bästa lösning för att komma tillrätta med problemen.
Vill du kontakta socialtjänsten kan du ringa till kommunens växel och be att få prata med socialtjänsten. Säg sedan att du vill prata med en socialsekreterare som jobbar med barn och familjer när du kommer fram till sekreteraren på socialtjänsten så kopplar dom dig rätt.

Det jag vill säga till dig sist är att socialtjänsten sannolikt kommer ta kontakt med dina föräldrar efter att du pratat med dom, för att mer utreda hur problemet ser ut. Jag säger detta så det inte kommer som någon överraskning för dig. För vill du ha en kontakt med någon typ kurator utan dina föräldrars vetskap gör du bäst i att vända dig till Ungdomsmottagningen eller skolkuratorn istället. Men dom kan inte hjälpa dig till ett annat boende utan det kan bara socialtjänsten. Och som du säkert förstår så kommer du inte kunna flytta till ett sådant hem utan att dina föräldrar på något sätt får veta det, varför dina föräldrar alltså blir inkopplade om och när du kontaktar socialtjänsten och dom bedömmer dina svårigheter hemma som så allvarliga att en flytt skulle bli aktuell.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar