Frågor och svar om onani

4 Oct 2000, 00:00 230
Annat, 0 år
Question


Kan man onanera för mycket?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I princip kan man inte det. Naturligtvis finns det dom som av olika anledningar fixerar sig vid onanerandet och ägnar sig åt detta i alltför hög grad. Men i dessa fall handlar onanerandet oftast om någon form av symptom (tecken) på att personen mår psykiskt dåligt inom områden som inte nödvändigtvis behöver ha med sexualiteten att göra. Nu är det också sannolikt så att speciellt under tonåren kan många onanera mycket oftare än senare i livet pga hormonströmningar som också bidrar till att kroppen växer till sig den sista biten för att slutgiltigt anta kvinnlig respektive manlig form.

En annan omständighet som sannolikt bidrar till att tonåren ofta innefattar mer onani än senare i livet, är att den vuxna sexualiteten ännu inte är riktigt etablerad. Man är mer eller mindre hänvisad till onani uppblandat med trevande försök till sexuell samvaro två människor emellan, vilket oftast inte fungerar skapligt förrän efter ett antal mindre lyckade försök.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar