Frågor och svar om när någon dör

1 Aug 2003, 17:54 197
Tjej, 0 år
Question


Jag vill ha hjälp av dig Bo. Det är så mycket jag vill prata med dig om. Vill du lyssna på mina problem? Tycker du att de är bra att jag har kontakt med BRIS? Eller ska jag ha kontakt med någon annan? Min farfar dog i cancer för lite mer än 2 år sedan, det är så jobbigt att jag orkar inte längre. SNÄLLA BO HJÄLP MIG.
kRAM EN LEDSEN TJEJ 17 ÅR

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du får gärna skriva hit och berätta mer om hur du känner, för även om jag inte har möjlighet att svara alla, så läser jag alla frågor som kommer in. Det är också bra att du tagit kontakt med Bris för dom har möjlighet att prata med dig personligen och då finns det lite större möjlighet att hjälpa dig. Men det bästa vore om du kunde finna en samtalskontakt i närheten av där du bor. För att komma igenom en sorg kan ta tid och ofta går man igenom många faser av både ledsenhet, ilska, saknad och andra liknande känslor som man behöver låta få komma fram. Därför är det bra om man har någon att prata med som kan hjälpa en att bearbeta allt man känner tills man till slut kommit så långt att sorgen inte känns outhärdlig längre. Mitt råd är därför att du vänder dig till närmaste Ungdomsmottagning, skolkurator, eller att du ringer öppenvårdspsykiatrin. På alla dom ställena finns personer som kan hjälpa och stötta dig i detta så du inte behöver gå ensam med alla dina känslor. Och ofta kan det vara skönt att ha någon utanför familjen i sådana här lägen, då ibland kan vara svårt att få stöd av någon som bär på en egen sorg. Så, tveka inte att sök hjälp på hemmaplan, och sedan är du välkommen att skriva hit igen om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar