Frågor och svar om naprapat

4 Aug 2003, 21:12 283
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag skulle gärna vilja bli Kiropraktor eller naprapat! Det jag undrar är vad man ska ha för betyg och hur mycket man ungefär tjänar.

Svar

Jag har kollat på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan (www.kiropraktik.edu) samt på Naprapathögskolan (www.nph.se) men har där inte hittat något om antagningspoäng. När det gäller lönen är det så att de flesta, både naprapater och kiropraktorer, driver egna firmor och tar då ut lön utifrån vad verksamheten medger. Behörighetskraven är för Naprapathögskolan att man ska allmän behörighet samt att man som särskild behörighet ska ha minst G i Svenska B och Engelska B. Man ska också ha gjort högskoleprovet. Har man dessutom erfarenhet från vårdyrket eller genomgången utbildning i massage eller manuell medicin eller genomgången naturvetenskaplig utbildning eller annan högskoleutbildning tas det särskild hänsyn till detta i antagningsförfarandet. Utbildningen är 4 år.
Behörighetskraven till Kiropraktorhögskolan är allmän behörighet samt särskild behörighet att man ska ha minst G i MaC, FyB, KeB och BiB = Naturvetenskapliga programmet. Utbildningen är 5 år. Bägge skolorna är skolor med kursavgift. En utbildning på Naprapathögskolan går på ca 282.000:- + ca 16.000:- i litteraturkostnad. På Kiropraktorhögskolan kostar en utbildning 320.000:-, litteraturpris tillkommer. För bägge utbildningarna kan man söka studiemedel samt även låna till terminsavgifterna, allt via Centrala Studiestödsnämnden - CSN. Gå gärna in på respektive skolas hemsida för mer information.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar