Frågor och svar om psykolog

4 Aug 2003, 21:15 133
Tjej, 0 år
Question


Hej: jag går i NV-programmet och vill bli psykolog. Jag har bara G i matteB och VG i samhällkunskap och MVG i de flesta ämnen med några VG. Måste jag tenta upp de betyg som jag har VG i? vad menas med arbetslivserfarenhet? Om man ansöka till universitet i en annan stad måste man ändå ha MVG i allt? Tack i förhand.

Svar

Hej!
Anledningen till att det är så höga intagningspoäng till Psykologprogrammet är att det är så många som söker dit. I Sverige finns det knappt 180 utbildningsplatser och det är mer än 1200 sökande till dessa platser. Oavsett vilken utbildningsort du söker till är det lika höga intagningspoäng. För att vara behörig räcker det med ett G, men för att
kunna konkurrera om en plats behöver du MVG. Om du nu verkligen vill bli psykolog måste du kämpa på för att få de högsta betygen. Ett alternativ är att göra Högskoleprovet, men för att konkurrera om en plats i den kvotgruppen krävs det att du har det högsta poäng man kan få i det provet. Med arbetslivserfarenhet räknas anställning efter avslutad
gymnasieutbildning. För Psykologprogrammet innebär det att man ska ha haft anställning i sammanlagt 1 år på minst halvtid. Man behöver inte ha jobbat på samma ställe hela tiden, men anställningstiden ska vara på minst 3 månader. Anställningen kan vara inom olika områden.
Om du har fler frågor tycker jag att du ska vända dig till studie- och
yrkesvägledaren på din skola. Det är alltid lättare att förklara när man sitter tillsammans. Detta med behörighetskrav och intagningspoäng vet jag är förvirrande för en del, men jag hoppas att du förstår vad jag menar.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar