Frågor och svar om första gången

4 Oct 2000, 00:00 278
Annat, 0 år
Question


När är det lämpligt att göra sin sexdebut?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är verkligen en högst personlig fråga. Svaret kan ingen annan än du själv ta reda på. Jag tänkte nu försöka ge dig lite vägledning så det kanske blir lite lättare för dig att komma fram till något beslut. För det första vill jag säga att du egentligen INTE SKA BESTÄMMA en sån sak i förväg , dvs det är inte så vettigt att säga till sig själv att ”innan sommaren är slut ska jag ligga med min flick/pojkvän”. Såna beslut leder bara till att du pressar dig själv och det är absolut inte något positivt för din sexdebut. Psykologiskt sett finns det redan så mycket press runtomkring oss inför sexdebuten att en sådan extrapress bara gör det ännu svårare. Sexdebuten är definitivt inte något som man bara ska ha gjort för då är risken stor att man får en onödigt negativ erfarenhet som man sen får jobba hårt för att få bort.

Något annat som också är viktigt för dig att tänka på är HUR MYCKET du ska bry dig om när kompisar och alla andra gör sin sexdebut. Det är jättelätt att känna sig pressad här också. Vidare är det viktigt att du TYCKER OM henne /honom som du ska göra det med. Nu tycker du kanske att det är en självklarhet, men min erfarenhet av människor och deras sexdebut har många gånger tyvärr visat att det ändå hänt med någon man inte känt speciellt för. Kan ha varit på en fest där man inte var riktigt nykter eller tillsammans med någon man tyckt varit helt okey, men sen har man bara hamnat i sängen och tyckt det varit jobbigt att säga nej – lika bra att få det gjort… Jag skulle kunna dra hur många exempel som helst, men jag tror du förstår vad jag menar.

En annan sak som du måste försöka göra även om det känns pinsamt är att SNACKA OM DET med den du ska göra din sexdebut tillsammans med. Alla vet att det inte direkt är samma sak som att gå på bio tillsammans, dvs alla vet att det är något väldigt speciellt även om alla inte skulle erkänna det. Så att snacka om det är egentligen inte alls konstigt, det är mest din egna pinsamma känsla som spökar. Försök också att inte ha alltför stora FÖRVÄNTNINGAR på sexdebuten, utan se det verkligen som ett första försök. Men jag säger inte att du för den skull bara ska se till att få den första gången gjord. Jag vet att jag tjatar, men jag ville ändå säga det en gång till.

Ta nu alla mina förslag och fundera och känn efter fram och tillbaka, så tror jag att du har lite mer att gå på när du ska bilda din egen uppfattning om din sexdebut och starten på ditt framtida sexliv tillsammans med någon annan människa…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar