Frågor och svar om individuellt val

9 Aug 2003, 17:21 461
Annat, 0 år
Question


Hejsan! Jag börjar 2an nu till sommaren och ska gå teknik. Jag har tröttnat på linjen och insett att det är ingenting för mig. Jag skulle gärna vilja arbeta som inredningsarkitekt och då till frågan. Vilken linje skulle du tycka var en bra linje för detta endamål? Skulle gärna att du tog upp ett par skolor som tillhandahåller dessa linjer och då helst i Sthlm (stan) helst inte utanför!

Svar

Hej! Jag kan tänka mig att Teknikprogrammet inte är så dumt att ha gått om man vill bli inredningsarkitekt, självklart beroende på vilken inriktning du går. Om du skulle gå något annat program skulle det nog helst vara Estetiska programmet med inriktning Bild och form.
I Sverige finns det två högskoleutbildningar mot inredningsarkitektur - Konstfack i Stockholm och Designprogrammet i Göteborg. Behörighetskraven till bägge utbildningarna är att man ska allmän behörighet för högskolestudier samt att man ska lämna in arbetsprover. Med tanke på att man ska lämna in arbetsprover brukar de som söker ha läst andra utbildningar efter gymnasiet, exempelvis på folkhögskolor eller liknande,
för att det tar ett tag att samla på sig bra arbetsprover som man kan lämna in för bedömning. Du kan läsa mer på respektive skolas hemsida, www.hdk.gu.se (Göteborg) och www.konstfack.se (Stockholm).
Vilka gymnasieskolor som har Estetiska programmet inom Stockholm vet jag inte. Då är det bäst att du talar med studie- och yrkesvägledaren på din skola. Det är bra om du talar med honom/henne i vilket fall som helst - det kan finnas vägar att gå som jag inte känner till eftersom jag inte jobbar i Stockholm.

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar