Frågor och svar om första gången

4 Oct 2000, 00:00 232
Annat, 0 år
Question


Min tjej/kille vill att vi ska ha sex, men jag är så nervös för jag är oskuld!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte alls fel att lyssna på vad hon/han tycker och önskar, men lyssna inte så mycket att du låter det styra dig, för då riskerar du att få en onödigt negativ start på ditt sexliv. Och jag tror nog inte heller att din partner skulle tycka att det vore särskilt roligt om det blev totalt fiasko första gången. Och även om det skulle vara så att ni båda två är oskulder, gäller fortfarande samma sak för dig. Hon/han har kanske för sin del kommit fram till att det är dags, men det har egentligen ingenting att göra med ditt beslut. Det är inte ovanligt att ett förhållande till och med tar slut pga av en sån här sak, dvs att den ena inte känner sig beredd när den andra gör det, men då handlar det oftast om att man inte kunnat prata tillräckligt mycket om det med varandra.

I mitt arbete både som kurator och psykolog har jag så många gånger träffat på både ungdomar och vuxna som både ångrat sig och fått problem med sex därför att starten på sexlivet blev fel och likadant har det här visat sig att det oftast har berott på att man inte kunnat snacka med varandra. Vissa är känsligare än andra för en dålig start, men det vet man inte förrän efteråt, så för att få bästa möjliga ”skydd” mot att det ska gå fel så.., snacka! Därför att allt snackande bidrar en liten pyttebit till att du kommer närmare ett beslut. Det här sker oftast på ett psykologiskt omedvetet plan, så man tänker inte på det, men jag försäkrar dig att det stämmer. När du sedan kommit så långt att du kan snacka om det med din tjej/kille, kan du använda dig av olika typer av överenskommelser som har en enda jätteviktig uppgift nämligen: Att ni kan stoppa precis när som helst under samlaget eller under de första kramarna eller var som helst..!!! Den här modellen med överenskommelser är den avgjort bästa jag stött på under mina år som kurator och psykolog. Jag har fått berättat för mig att den verkligen fungerat och varit ett stöd för många människor både när det gäller sexdebuten och när sex gått riktigt fel och personer blivit rädda för att ha sex vare sig dom varit unga eller vuxna. Avslutningsvis vill jag säga till dig som inte gjort sexdebut ännu; det är inte så ofta man får till bra sex i början, men snackar man med varandra och använder överenskommelser för att kunna stoppa när som helst, behöver det inte alls bli någon katastrof utan början kan bli hyfsad. Och lyckas du med det har du goda förutsättningar för att träna upp ett bra sexliv med tiden. För det handlar mycket om att träna upp sig självförtroendemässigt (här pratar jag INTE om antalet partners man varit med eller antalet olika typer av sex man provat på, utan att istället lära känna sin egen kropp tillsammans med en annan människa i kärlek och sex) och det kan man hålla på med under hela sitt återstående sexliv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar