Frågor och svar om kärleksrelationer

10 Aug 2003, 14:13 259
Tjej, 0 år
Question


Jag är en 16-årig tjej och har en kill kompis på 28. Vi har haft sex ett par gånger men nu tror jag att jag är kär i honom. Men kan man bli tillsammans med någon som är så mycket äldre?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är inte så vanligt att man som 16-åring har ett förhållande med en som är 28, men därmed inte sagt att det är omöjligt. Men en av orsakerna till att det inte är så vanligt, är att det oftast är så stor skillnad i många avseende mellan en 16-åring och en som är 28. 16-åringen går ju fortfarande i skolan och skall precis börja gymnasiet, bor oftast fortfarande hemma hos sina föräldrar och är som person mitt inne i tonåren med allt vad det innebär när det gäller utveckling, mognad och sätt att leva. En 28-åring är vuxen sedan ett antal år tillbaka och lever oftast på ett helt annat sätt. Har kanske jobb, troligtvis egen bostad, och har oftast andra sätt att umgås än vad man har bland 16-åringar. En 28-åring bestämmer också helt och fullt över sitt liv, varför en 28-åring kan gå ut och roa sig vart han/hon vill, kan resa vart han/hon vill, kan flytta vart han/hon vill osv. 28-åringens större frihet och det faktum att en 28-åring oftast har mer erfarenhet av livet än vad en 16-åring har, kan också göra att 16-åringen hela tiden hamnar i underläge gentemot sin äldre partner, och på grund av det försöker bli vuxen lite för snabbt.
Det finns massvis med andra skillnader, men jag tror ändå att du fått bilden.
Allt det här gör att det sällan funkar när en 16-åring och en 28-åring försöker ha en relation. Det blir helt enkelt för ojämlikt och för stora skillnader mellan sätten att leva, vilket gör att det är svårt att få saker att fungera. Och sedan kommer en faktor till in, och det är att 16-åringen inte är myndig än, varför hennes/hans föräldrar kan ha synpunkter på förhållandet och till och med ibland försöka förbjuda det hela, fastän det kan vara svårt.

En åldersskillnad på 12 år behöver i sig inte vara något problem när båda är vuxna och lever en vuxen persons liv, men när man är i din ålder så är det alltså ovanligt att det fungerar.

Men som jag sade i början, så betyder inte detta att det är omöjligt, men det kräver som sagt en hel del arbete och en hel del kompromisser, förutom att det krävs att dina föräldrar tycker det är okay.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar