Frågor och svar om olika former av sex

10 Aug 2003, 14:45 314
Kille, 0 år
Question


Jag är kille på 17 år, 18 om någon månad. Jag har funderat ett tag på att vara med i en porr film, i 4 år rättare sagt.. Och jag undrar om det är fel att vara med i en porr film eller om folk kommer att tycka att jag är helt dum huvudet.. Men när allt kommer omkring så kommer jag nog va det men jag skulle gärna vilja veta vad du tycker om saken.

/MVH
Den anonyme

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Som myndig vuxen person, vilket du snart är, bestämmer man själv hur man ska leva sitt liv, så länge som det man gör inte skadar någon annan. Så om du vill vara med i en porrfilm, är det ditt val. Utifrån den aspekten kan man alltså inte säga att medverkan i en porrfilm är fel. Men sedan finns det andra faktorer att väga in när man gör ett sådant här val. Och då menar jag att många val man gör, får konsekvenser på ett eller annat sätt i ens liv, och dom bör man vara medveten om innan man gör sitt val, så man inte står där sedan och känner att man ångrar sig beroende på att man inte riktigt insåg vilka konsekvenser det egna valet fick.
Att andra människor kan ha synpunkter på det, är en sådan konsekvens du bör vara beredd på. Porr är ju något som väcker ganska starka negativa känslor hos många personer, varför vänner och andra närstående kan reagera negativt på din eventuella medverkan i en porrfilm. Är du beredd att hantera det, och känner du att du klarar att möta den typen av reaktioner utan att fara illa? Svaret på det beror sannolikt på vilken typ av kommunikation du har med dom som finns nära dig, och hur pass säker du känner dig i dig själv och din egen identitet.
En annan sak att tänka på innan du bestämmer dig är vilka konsekvenser en eventuell medverkan kan få för ditt framtida liv. Jag som är äldre än vad du är, och som har pratat med en stor mängd människor kan ganska enkelt konstatera att man förändras genom åren, och det som man tyckte kändes okay att göra/tänka när man var 18 år, är helt otänkbart när man tex är 40, och tvärtom. Dom flesta saker som människor gör i unga år och som kanske känns främmande längre upp i åldrarna är dock saker som endast dom inblandade minns, varför konsekvenserna av eventuella ”ungdomssynder” många gånger är små. Problemet med att medverka i en porrfilm utifrån den här aspekten är att den aldrig försvinner och inget som bara du och dom medverkande minns. Filmen kommer sannolikt finnas så vem som helst kan titta, varför det här alltså inte bara blir din privata angelägenhet. Du kommer få leva med den i resten av ditt liv, varför du alltså idag tar ett beslut som du inte kan ändra eller ”glömma” som dom flesta kan göra med saker dom gjort tidigt i livet och sedan kanske ångrat. Det är självklart svårt för dig att ta ett sådant beslut då du omöjligt kan veta vad du kommer tycka om din medverkan och filmens existens när du är äldre. Men det hindrar inte att du bör tänka på det utifrån den här synvinkeln. Så även om det känns avlägset, så är det ändå i princip så att den här filmen kommer följa med dig, varför du kan försöka tänka dig in i hur du skulle se på att dina framtida eventuella barn, barnbarn osv har möljighet att kolla på pappa/farfar/morfar i en porrfilm. Eller hur skulle du känna när du är tex 35 och har ett schysst jobb och trevliga arbetskamrater och någon helt plötsligt ”dyker på” den film där du medverkar? Det kanske låter absurt och avlägset det här, men en dag är du kanske i den situationen, och då handlar det om vad du själv kommer tycka om att dina ”ungdomssynder” finns dokumenterade för evigt. Sedan kanske det blir så att din eventuella medverkan i en porrfilm inte blir en ungdomssynd, utan något du kommer hålla på med och känner att du kan stå för, eller så är det något som du gör en gång och aldrig mer, utan att känna ånger, varför det känns helt okay inför dom egna eventuella barnen, grannarna, arbetskamraterna osv om nu någon skulle dyka på filmen. Den enda som kan ha en aning om det här, är du själv, även om du inte kan veta säkert hur du kommer se på det längre fram i livet. Så, sådana här saker bör du ändå fundera över ganska noggrant innan du bestämmer dig, för vissa beslut man tar blir man aldrig fri från, och du står nu inför ett sådant beslut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar