Frågor och svar om att kyssas

10 Aug 2003, 14:49 319
Tjej, 0 år
Question


Hej!

Jag är en tjej på 14 år som aldrig har kysst någon. Det kanske är vanligt men jag har sagt till alla mina kompisar att jag har kysst jättemånga. Jag skäms så, för tänk kilen som jag kysser för första gången, han kommer ju tycka att jag är jätte dålig på det. Altså finns det på något sätt man kan träna på att kyssa?
Snälla svara

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan förvisso träna genom att ställa dig framför spegeln och forma läpparna och tungan, men det blir ju av naturliga skäl en ganska begränsad träning. Mitt råd är istället att du skall försöka tänka lite mer positivt kring det här med att kyssas. Alla kysser så olika varför det inte finns något rätt och fel när det gäller att kyssas, det är helt enkelt en smaksak. Därför tycker jag inte du ska bekymra dig om att killen kommer tycka du är jättedålig, för det kommer han säkert inte, och det är förresten inte alls säkert att den killens kyssar kommer falla dig i smaken. Så sluta bekymra dig så mycket och försök vara nyfiken istället och se det som att du har något verkligen spännande framför dig.
Sedan är det självklart så att du satt lite mer press på dig själv genom att ljuga för dina kompisar. Du har ju då fått dina kompisar att tro att du är lite av en ”kyssexpert”, varför du kanske skulle försöka rätta till den bilden i syfte att minska pressen på dig själv. Så, om du är lite modig, så sätter du dig ner och snackar med dina närmaste kompisar och berättar hur det ligger till. Det kanske känns jättepinsamt, men enligt min erfarenhet så brukar det oftast inte bli så farligt, då det många gånger visar sig att även kompisarna hittat på en del för att verka mer erfarna. Och börjar en berätta om det, så brukar oftast dom andra också våga berätta, varför sådana snack kan göra att man kommer närmare varandra som vänner. Väljer du nu att låta bli att säga något överhuvudtaget, så behöver du sannolikt inte bekymra dig, för som jag sade tidigare så är det här med att kyssas så individuellt att det är svårt för en kille att avgöra om tjejen har kysst någon innan eller inte. Så i det här fallet kommer du säkert undan med din lögn, om du vill det. Men du kan ändå dra nytta av erfarenheten att man sällan tjänar något på att ljuga. För oftast hamnar man till slut i ett läge där man bara satt press på sig själv att leva upp till något, och då är det alltid svårt att backa tillbaka. Så försök undvika att hamna där i fortsättningen. Men du ska veta att du är långt ifrån den enda som ljugit om något sådant här. Det är väldigt vanligt att killar och tjejer i tonåren ljuger för att verka mer erfarna då man är rädd för att bli efter, samtidigt som det ibland ger en status att ha erfarenhet. Men som sagt, även om det är vanligt, så betyder inte det att det är bra. För ju fler som ljuger om det här, desto mer trissas det upp, och ingen vågar till slut visa att man inte har någon erfarenhet. Och det är synd, för då skapar man en onödig press, och det kan vara nervöst nog ändå att kyssa sin första kille, eller ha sex första gången, utan att man dessutom har pressen på sig att verka erfaren.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar