Frågor och svar om första gången

4 Oct 2000, 00:00 206
Annat, 0 år
Question


Min sexdebut blev misslyckad och det känns jättejobbigt!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att börja sortera bland dina jobbiga känslor efter den här negativa erfarenheten vill jag ställa en tuff fråga till dig och sen ska vi tillsammans söka oss fram till en vettig väg att komma vidare: Vems fel var det? Och på den frågan borde du svara; vårt, dvs ditt OCH din partners fel. Lägger du istället mer av skulden på någon av er har du med stor sannolikhet en felaktig bild av vems fel det var, därför att så länge man är två om att ha sex är det bådas ansvar om något går fel. Enda undantaget från detta är situationer av övergrepp från den ena partens sida. Enligt min erfarenhet lägger du det mesta av skulden på dig själv, om inte hela. Så nu tänkte jag gå vidare på den linjen.

Alltså lägger du felaktigt det mesta av skulden på dig själv för att du var orolig (nervös), eller spänd (kunde inte slappna av), eller inte bjöd till och försökte göra ditt bästa, eller att du var negativ, eller att du var alltför passiv (bara låg där), eller att du var klumpig, eller att du helt enkelt inte visste vad du skulle göra, eller att du förstörde det för din partner, eller att du fick panik. Det finns massor av jobbiga tankar och känslor som du kan anklaga dig själv med. Skulle inte allt bli annorlunda om vi vände på allt! Vad då vända på allt..?! Jo.., om vi säger att det var tjejen/killen du låg med som kände och tänkte det som jag räknade upp innan. Hur skulle din reaktion då bli? Att hon/han gjorde rätt i att anklaga sig själv även det var med dig hon/han hade sex? Att det var väl hennes/hans ensak som inte hade något med dig at göra? Att hon/han fick klara av sina egna problem? Att det var väl synd om henne/honom, men vad kunde du göra åt saken? Att hon/han var konstig som tänkte och kände så? Att du tänker som så att hon/han ändå var med på det och att ingen tvingade henne/honom? Att lite ansvar får hon/han väl ta för sitt eget handlande? Ja.., vad skulle du tänka och känna om det alltså var tvärtom?
Inte skulle du väl vara LIKA HÅRD mot henne/honom som du är mot dig själv…??!!
Min poäng är att du, när du känner som du gör, skulle testa att snacka om saken med henne/honom, för när det gäller såna här känsliga saker är dom flesta inte annorlunda än du själv, när man tar ett snack i lugn och ro på tu man hand. Ett sånt här snack kommer också att hjälpa dig när ni, eller du tillsammans med någon annan kommer att ha sex nästa gång. Går du och håller sånt här för dig själv kommer du bara att dra ut på plågan och säkert förstöra för dig själv inför nästa gång du ska älska med någon. Det brukar liksom inte gå bort så lätt av sig själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar