Frågor och svar om preventivmedel

10 Aug 2003, 15:23 1068
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är oskuld men har träffat en jättefin pojkvän som jag vill ha sex med när vi lärt känna varandra lite bättre. Men nu har jag en fråga..jag vill använda kondom i början men undrar om man kan ha oralsex då? Känner killen nåt då om man har kondom? Och kan man smeka honom då eller "runka av honom" då? Känner mig osäker och vill veta.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det går alldeles utmärkt att ha både oralsex, och att runka av en kille med kondom. Och du gör helt rätt med att vilja använda kondom även vid oralsex, då många missar den smittvägen, och det vara svårt att vara helt säker på om någon bär på en överförbar sjukdom eller inte.
Vanligtvis så upplever killen att känseln minskar något när man använder kondom, men det är lite olika hur olika personer upplever det, varför det finns dom som inte tycker det är någon större skillnad. Men vanligast i det här sammanhanger är att man inte sätter på kondomen, förrän man tex ska ha oralsex eller ha samlag, dvs när smittrisken finns. Därför smeker många varandra, runkar osv, innan kondomen sätts på. Men det är alltså inget som hindrar att man även har på kondomen vid den här typen av sexuell aktivitet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar