Frågor och svar om jämlikhet

10 Aug 2003, 15:27 1117
Kille, 0 år
Question


Hejsan. Skulle ni kunna klargöra en sak åt mig? Jag håller stenhårt på att tjejer och killar mognar lika snabbt psykiskt sett och att tjejer mognar snabbar fysiskt, i början. Stämmer detta? Jag är trött på att irriterande besserwisser tjejer påstår att jag är omogen bara för att jag är kille.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den här uppdelningen mellan killar och tjejer tycker jag är väldigt olycklig. Visst finns det vissa generella drag som man kan utläsa, men att som tjej hänvisa till att alla tjejer psykiskt skulle mogna snabbare än alla killar, och att killen därmed är omogen bara för att han är just kille, bevisar nog snarare en omognad hos den som säger så, än hos den som blir utsatt för påståendet. Det här med psykisk mognad går inte att genralisera på det sättet, då det är väldigt individuellt, varför det alltså finns 18-åriga tjejer som är betydligt mer omogna är vad en 15-årig kille kan vara. Så jag förstår din frustration, för det är irriterande att bli avspisad utifrån vilken könstillhörighet man har, eller utifrån hur gammal man är, något som många unga tjejer brukar vittna om. Därför kunde man hoppas på lite mer förståelse från just tjejer när det gäller detta, men återigen så går det inte att generalisera, för många tjejer skulle aldrig tänka eller säga så här, då besserwisser-tendenser inte är kopplat till kön, utan besserwissrar hittar man över alla köns-, och åldersgränser, varför det enda man kan göra är att bara försöka undvika dom så mycket det går…..

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar