Frågor och svar om lärare

4 Oct 2000, 00:00 199
Annat, 0 år
Question


Min lärare/föreläsare hackar jämt på mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du kan kolla upp med någon annan klass/kurskamrat om dom har samma uppfattning som du, för att se ifall det är så tydligt att andra också märker av det. Du kan testa både dig själv och din lärare/föreläsare genom att arrangera en situation där du tror att du kommer att råka ut för orättvist hackande, men det är jätteviktigt att du väljer en oskyldig situation, så du inte avsiktligt provocerar eller retar personen ifråga. Jag har erfarenhet av att både elev och lärare bidragit till ett hackande utan att någon varit medveten om det till att börja med. Kommer man sedan fram till att det är läraren, finns det egentligen inte något annat att göra än att prata om det. Det är alltid användbart att ha den ovan nämnda testsituationen som utgångspunkt när man berättar om det för en annan lärare som man tycker är helt OK. Orkar man inte hålla på med en testsituation gör man ändå bäst i att prata med annan lärare.

Något man alltid bör tänka på är att det är bra att alltid ha en kompis med sig, både som stöd och för att efteråt komma ihåg vad som sagts. När man pratar om sådana här jobbiga saker kan ofta minnet svika en själv för att det helt enkelt gör så ont eller är så ansträngande. Oftast är det vettigt att man med till exempel med läraren som är OK, bestämmer en ny tid efter en månad eller något, för att ta ett nytt snack och kolla upp hur det går. Den här läraren kanske inte kan göra ett smack för att förändra situationen (jättebra ifall han eller hon kan, men min erfarenhet är att det många gånger inte går). Poängen med mitt råd är emellertid att man får prata med någon som lyssnar och bryr sig, för egentligen snurrar ju inte ditt liv runt den här läraren som hackar på dig. Han/hon är ju bara en människa som inte klarar av att sköta sitt arbete på ett bra sätt.

Man behöver naturligtvis inte prata med annan lärare om en sådan här situation, men jag råder dig till att ändå vända dig till en annan vuxen, förutom kompisar som också alltid är bra. Självklart är det mycket bra om man klarar av att prata direkt med den hackande läraren, men inte alltid det bästa för det kan också bli fel om man är för nervös. Kanske klarar du av det om du har någon annan vuxens stöd efter ett tag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar