Frågor och svar om allmänt om könssjukdomar

15 Aug 2003, 11:50 696
Annat, 0 år
Question


jag har ett problem, vet inte om jag har en könsjukdom,men ja har fått "bruna" flytningar,å vita prickar.. vågar inte gå till ungdomsmottagningen..finns det nått jag kan göra på egen hand? snälla hjälp

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man som du misstänker att man fått en könssjukdom är det inte mycker man kan göra själv, då det behövs test för att komma fram till om man är smittad. Och även om dina symptom varit så tydliga att man direkt kunnat säga att du är smittad, så hjälper inte det, för det finns ingen behandling man kan göra på sig själv, utan det krävs i sådant fall mediciner som du inte kan skaffa utan recept.

Så, även om du tycker det känns obehagligt så råder jag dig till att så fort som möjligt gå till närmaste Ungdomsmottagning. Ta gärna med dig en vän om det får dig att känna dig tryggare. Men sedan ska du veta att många känner som du, så dom är vana vid att killar och tjejer är nervösa och rädda, varför dom oftast är väldigt duktiga på att hantera detta på ett bra sätt, och få alla att känna sig lugna och välkomna. Och ingen kommer göra något där som du inte är med på, så det behöver du inte vara orolig för. Men säg gärna till dom när du ringer, eller går dit att du känner dig rädd och nervös, så har dom ännu bättre möjlighet att hjälpa dig på bästa sätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar