Frågor och svar om kompis

16 Aug 2003, 12:29 132
Annat, 0 år
Question


Hej,
Jag och min kille har varit tillsammans i nästan ett år. Vi har en bra och kärleksfull relation.
Jag har dock ett problem.
Jag har inte träffat en enda av hans kompisar/vänner. Han har träffat mina kompisar eftersom vi brukar umgås i par. Jag tycker dessutom att det är "viktigt" att han får se mina vänner.
Jag har försökt fråga om det finns någon anledning till att jag inte fått träffa hans vänner. Det enda svaret är att det bara blivit så, att han inte vill göra mig ledsen, att han vill att jag ska träffa dem och att vi ska träffa dem... Sen har det ändå aldrig blivit av.
Jag känner mig mer och mer ledsen. Varje gång han går ut blir jag påmind om att något inte stämmer. Och då blir jag onödigt sur när han ska ut, vilket jag inte vill bli.
Min fråga är: Har jag rätt att känna mig besviken? Hur länge till bör jag vänta? Kan man vara tillsammans och ändå aldrig träffa/umgås med den andres vänner?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inga regelmässiga svar på dina frågor, utan allt är upp till dig själv, hur jobbigt det än kan låta. Man har alltid rätt till sina känslor, varför det inte är frågan om ifall du har rätt att känna dig besviken. Du ÄR uppenbarligen besviken och då är det den känslan du måste hantera på något sätt, oavsett om andra tycker du har rätt till den eller inte. För om du tänker på det, så känner du ju dig inte mindre besviken bara för att jag eller någon annan skulle säga att "Du har inte rätt att känna dig besviken." Det enda det skulle kunna leda till är att du stoppar undan din känsla av besvikelse, och försöker intala dig att du "känner fel". Men det är ett hopplöst företag, för man känner det man känner, och det är det man måste utgå från.
Detta betyder dock inte att du bara är hänvisad till att helt fastna i känslan av besvikelse. Nej, istället kan du försöka se känslan som en signal på att det är något som måste åtgärdas. Och sedan gäller det att du själv, eller du tillsammans med din kille kommer fram till hur. Och svaret på HUR handlar mycket om hur du svarar på dina övriga frågor till mig. Dvs, hur länge bör du vänta? Kan du vara tillsammans med honom och ändå aldrig träffa hans vänner?
Svaret på dom frågorna har bara du själv, för återigen så finns det inget rätt eller fel. Känns det okay för dig att aldrig träffa hans vänner så kan ni välja att ha det så oavsett hur alla andra har det i sina relationer. Men känns det inte okay, så måste du prata med din kille och tydligt tala om för honom att detta inte är acceptabelt för dig, utan du vill att ni träffar hans vänner tillsammans. Och när ska då detta ske, dvs hur länge bör du vänta? Ja, det bestämmer återigen du, beroende på hur illa detta gör dig. Gör det dig mycket illa så vill du sannolikt att det sker snabbt. Är det inte så farligt för dig, så kan du sannolikt vänta ett tag.

Så, som du kanske förstår, så uppmanar jag dig till att lyssna till dina egna känslor, och vad du själv vill, och hur du själv vill ha det i din relation. Kommunicera sedan detta till din kille så du ger honom en chans att möta dina behov, eller hitta en kompromiss tillsammans med dig. Låt din känsla av besvikelse leda framåt till att ni tar tag i detta på ett eller annat sätt, istället för att fundera över ifall du har rätten att känna det du redan känner, och vilka eventuella normer det finns för en relation. För normerna i det avseendet ska du och din kille sätta tillsammans. Det är det som menas med att utvecklas tillsammans.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar