Frågor och svar om Ångest

23 Aug 2003, 12:47 143
Tjej, 0 år
Question


Hejj
Ibland vill ja bara gråta utan att veta varför....
Har ja Ångest???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns ingen skarp linje mellan vad som är ångest, oro, ängslan, panik, osv, varför det kan vara svårt att sätta fingret på just begreppet ångest. Att bli ledsen behöver dock inte innebära att man får en känsla av ångest, då ångest inte är lika med att känna sorg, nedstämdhet eller ledsenhet, utan ligger alltså närmre änglan, panik och oro.
I ditt brev skriver du inget om ifall du känner typ en tryckande känsla i bröstet, känslor av panik, en malande oro, eller något liknade i kombination med att du blir ledsen, varför det utifrån det du skrivit låter som om du mer blir ledsen, än ångestfylld. Men då ditt brev är så kortfattat, så kan det innebära att jag skulle göra en annan bedömning om jag träffade dig och vi kunde prata om dina problem. Och generellt så kan det vara oerhört svårt och vanskligt att ställa några diagnoser utan att träffa personen ifråga, varför jag inte kan ge dig mer svar än så här.

Ditt problem med att bli ledsen utan att veta varför, blir ju dock varken större eller mindre av ett korrekt svar på om du har ångest eller inte. Du har ju dom känslor du har och blir lika ledsen oavsett, varför jag tycker att du istället skulle fokusera på hur du ska komma tillrätta med det. Ett förslag skulle kunna vara att du söker hjälp på närmaste Ungdomsmottagning eller går till skolkuratorn, om du fortfarande går i skolan. Ibland kan det nämligen räcka med att man får prata med någon utomstående vid ett antal tillfällen, för att man skall kunna reda ut vad det är som gör att man känner sig sårbar och har lätt till tårar. Så, försök det i första hand, så kan du också passa på att diskutera dina undringar kring ångest.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar