Frågor och svar om onani

23 Aug 2003, 13:55 311
Annat, 0 år
Question


Hej, jag undrar om fantasier som jag har under sexakten. Det är så att jag lättare får orgasm ifall jag fantiserar fritt som vid onani, det känns mera som att man har sex ifall jag fantiserar. Jag har sagt det till min tjej men hon tycker att jag bara ska fantisera om henne i så fall (inta ens fantisera om rena fantasiobjekt). Hon säger att hon känner sig otillräcklig om jag inte bara tänker på henne och att det inte känns som jag har hittat rätt partner. Men jag tycker det är svårt att bara fantisera om henne, jag vill hitta på egna personer/kroppar i fantasin för att fantasierna skall kännas nya. Jag vet inte vad jag ska göra. Är även omskuren och tror att jag inte känner lika mycket av det fysiska sexet under akten och därför känner behov av att fantisera. Jag får inte ut så mycket av att bara tänka på att vi har sex när vi har sex. (kanske bara ibland när jag har sparat mig flera dagar så känns det mera).

Är det moraliskt ok att fantisera fritt under samlaget bara det inte är så att man fantiserar om andra "riktiga" personer?

Finns det sätt att lära sig uppskatta själva akten mera eller har jag bara inte hittat rätt partner (som min tjej har sagt)?


Är det moraliskt ok att fantisera fritt under samlaget bara det inte är så att man fantiserar om andra "riktiga" personer?

Kan tillägga att det alltid har varit så med fantasier, så det är inget jag bara har börjat med senare i relationen, men det är bara att jag nu har berättat till min tjej om detta. Känns som man aldrig borde ha berättat det.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Generellt så är det min erfarenhet att det inte går att förbjuda någon att fantisera om vissa saker i samband med onani, eller sex. Varje människas fantasiliv är privat i den meningen att det är något som sker i en persons hjärna utan direkt koppling till verkligheten, varför fantasier har stor likhet med vårt drömliv i sovande tillstånd. Så, liksom våra drömmar är våra fantasier förvanskade på ett sätt som gör att det inte går att göra en direkt koppling till verkligheten som den ter sig i vaket tillstånd. Så, att ha en sexdröm (under sömnen) där man har sex med någon annan, behöver alltså inte betyda att man lever med fel partner, att man vill ha sex med den personen man hade sex med i drömmen, osv. Det betyder heller inte att man "gjort" något moraliskt förkastligt, då drömmen alltså är en symbolhandling, dvs beskriver och bearbetar vår verklighet i symbolisk form, och inte på ett verklighetsförankrat och realistiskt sätt. Drömmen behöver alltså inte egentligen ha ett dugg med sex att göra, utan kan ha en helt annan innebörd som man kanske först kommer fram till vid en drömanalys.
På samma sätt skulle jag vilja säga att fantasin fungerar, bara det att det sker i vaket tillstånd. Fantasin som väsen, är alltså precis som drömmen, skild från verkligheten, och uppträder bara i en symbolisk form. Sålunda är det helt möjligt att bli upphetsad av att tex ha sex med en av samma kön i fantasin, fastän det känns helt främmande i verkligheten. Det behöver inte betyda att man är homosexuell i smyg som många får för sig. Många kan också bli upphetsade och få en förstärkt sexuell känsla genom att fantisera om att ha sex med flera partners samtidigt, eller att ha mer våldsamt sex. Men personen skulle aldrig i verkligheten vilja ha den typen av sex, eller ha sex med flera personer samtidigt.
Så, fantasin skulle man kunna se som hjärnans rymdstation, där tankarna kan flyta i tyngdlöst tillstånd, utan att behöva ha någon koppling till den verklighet som finns runt omkring. Och jag är helt övertygad om att både drömmen och fantasin fyller en oerhört viktig funktion för vårt psykiska välbefinnande, och för vår förmåga att hålla en balans i en värld som är full av intryck. Fantasin och drömmen blir den lekhage där hjärnans alla intryck får sitt utlopp och då tas ingen hänsyn till verkligheten utan allt sker huller om buller och utan någon realitetstestning eller koppling till vad man vill och tycker i sitt vanliga liv.

Så, att försöka förbjuda någon att fantisera, eller att fösöka styra någons fantasier och sätta regler för vilket innehåll dom får ha, är tämligen tröstlöst utifrån den här aspekten. Det är som att försöka bestämma över hur hjärnan styr andningen eller något annat livsnödvändigt och reflexmässigt.
Det är klart att du med hjälp av viljan skulle kunna tvinga dig själv att inte fantisera och jaga bort varenda fantasi som dyker upp, men det är inget jag skulle rekommendera då det både är lönslöst och vanskligt för den psykiska balansen.

Mitt förslag är istället att du pratar med din flickvän, och försöker få henne att inse att dina fantasier är dina privata, och saknar koppling till verkligheten, varför hon inte kan dra sådana slutsatser som hon uppenbarligen gör. Om du har valt fel partner eller inte, hänger på helt andra saker än vad du fantiserar om när du onanerar eller har sex. Sedan har hon självklart sin fulla rätt att inte acceptera det här ändå, och behålla sin ståndpunkt. Varje människa väljer själv vilka krav dom ställer på sin partner och vad dom kan acceptera i ett förhållande och inte. Och i det fallet så kan hon alltså välja att hålla fast vid sitt synsätt och fortsätta kräva att du bara ska fantisera om henne om hon ska tro på att det är henne du vill vara tillsammans med. Då måste du i din tur fundera över ifall du accepterar ett sådant krav och ifall det är förenligt med vad du själv tycker att ett förhållande bör vara. Sedan får du agera efter det.
Så, fundera över vart du själv står i detta, och handla sedan efter det. Men nu har du i alla fall fått min syn på det här med fantasier, sedan är det upp till er hur ni löser det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar