Frågor och svar om Ångest

24 Aug 2003, 09:03 359
Tjej, 0 år
Question


Kan man gå till sin Ungdomsmottagning och få hjälp med panikångest?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det ser lite olika ut på landets Ungdomsmottagningar när det gäller vilka yrkeskategorier dom har där. Lämpligast när det gäller behandling av panikångest är att du får hjälp av en psykolog, och/eller psykoterapeut. Vill du prova att få behandling med hjälp av mediciner så är det en läkare och/eller psykiatriker du måste träffa.
Läkare finns oftast på Ungdomsmottagningen, men det är lite ovanligare att där finns psykologer och/eller psykoterapeuter. Kuratorer som oftast finns har tyvärr inte kunskap nog att behandla panikångest. Däremot kan dom utgöra ett bra stöd i ens vardagliga liv och dessutom hjälpa en att få rätt behandling då dom oftast vet vart man kan vända sig.

Så, vad du kan göra är att ringa till din Ungdomsmottagning och höra vad dom kan erbjuda och vilka yrkeskategorier dom har där. Kan dom inte hjälpa dig, kan du ringa direkt till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18)för där finns personer med rätt utbildning för att kunna behandla panikångest.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar