Frågor och svar om förälder

9 Sep 2003, 18:13 154
Tjej, 0 år
Question


jag vill att mina föräldrar ska skilja sig är det ngt fel med det???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det behöver inte vara fel att vilja att föräldrarna skiljer sig. Dom flesta önskar att föräldrarna skall älska varandra, komma överens osv så familjen kan ha det bra tillsammans och man kan känna sig trygg. Men är det istället ständiga bråk, missnöje mellan föräldrarna, eller saknas det kärlek, så är det inte ovanligt att barnen kan önska att föräldrarna kunde skiljas, då den lösningen kan verka bättre än att leva med ständiga gräl, otrevlig stämning eller andra saker som gör en otrygg och osäker.
Sedan är det faktiskt så vanligt idag med att barn och ungdomar har ensamstående föräldrar att dom som lever med två sammanboende föräldrar kan tycka att det verkar både spännande och mysigt att tex få skifta boende mellan föräldrarna och dessutom få ha föräldrarna på tu man hand lite mer. Så det alltså inte alldeles ovanligt att även barn/ungdomar till föräldrar som inte bråkar periodvis kan vilja att föräldrarna skiljer sig. Men ofta kan den tanken försvinna om det skulle bli så på allvar, för många upplever en skilsmässa som väldigt jobbig, även om det finns dom som tycker att det inte är så farligt. Mycket beror dock på hur föräldrarna hantera det hela så därför skiljer det sig mycket åt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar