Frågor och svar om incest

12 Sep 2003, 17:08 720
Annat, 0 år
Question


Hur skall man gå tillväga med ett incect som alla inblandade var under 15år när det hände. Vi vill prata om det nu efter ca 15-17år efter att det hände. Skall vi prata med en kurator eller psykolog?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Utan att jag vet något mer om förutsättningarna än det lilla du skriver, skulle jag generellt rekommendera att man vänder sig till en psykolog eller en psykoterapeut som är en person med vidareutbildning i psykoterapi när det handlar om så svåra saker som incest. Så, mitt råd är att du/ni kontaktar öppenvårdspsykiatrin där du/ni bor. Dom kan hjälpa dig/er med att komma till rätt yrkesperson då det finns olika yrkeskategorier på varje psykiatrimottagning, varför dom kommer att ge dig/er den hjälp som är lämplig i det här fallet.

Du/ni kan också vända er till en privatpraktiserande psykolog eller psykoterapeut. Det som händer då är att man får en tid för ett första samtal där man tillsammans tar reda på förutsättningarna och varför personen söker hjälp. Vidare diskuterar man fortsättningen så man är överens om hur man skall arbeta. Detta alternativ är dock dyrare än att vända sig till öppenvårdspsykiatrin där vården är subventionerad.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar