Frågor och svar om första gången

13 Sep 2003, 19:02 717
Tjej, 0 år
Question


När är det vanligast att förlora oskulden egentligen?? Jag har hört av många att det är vanligast att förlora oskulden när man är 11-12 år men det måste ju vara helt sjukt i sånna fall man är ju bara ett litet barn då. När jag var i den åldern så lekte de flesta lekar o sånt och hade ingen tanke på sex. Men tiden verkar ju ha förändrats det är ofta när man är ute man ser barn i 10-årsåldern som går klädda och sminkade som horor. Jag känner även de som har förlorat oskulden i 11 årsåldern. Jag tror inte de njuter i sånna fall utan att de är rädda att bli utfrysta. Ska det verkligen behöva vara såhär??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, jag håller med dig att det inte borde vara så här. Och faktiskt så är det inte så illa heller egentligen, åtminstone om man skall tro på dom undersökningar som görs. För enligt undersökningar som tex RFSU har gjort förlorar dom flesta oskulden när dom är mellan 16 och 17 år. Så, det stämmer alltså inte att det är särkskilt vanligt att personer gör sin sexdebut i 11-års åldern även om det förekommer i vissa enskilda fall. Tyvärr så florerar det en hel del myter och osanningar kring det här med sexdebuten och i vårt samhälle där det verkar bli mer och mer viktigt att vara tidig med allt, kan det därför låta som om många begår sexdebuten väldigt tidigt. Men det stämmer alltså inte enligt de undersökningar som görs. Myterna och osanningarna får dock till följd att många unga idag känner sig stressade när det gäller sex, och är rädda för att bli efter, vilket självklart är oerhört synd. För det finns väl inget som ger så dåliga förutsättningar för en lyckad sexdebut som stress, krav och en känsla av att "vilja ha det gjort då alla andra VERKAR ha gjort det". Detta märker inte minst vi på Ungdomsmottagningen eftersom vi får många brev som handlar om detta med stressen, rädslan för att vara "sen", och även beskrivningar av misslyckade sexdebuter och skadliga sexuella relationer där personen många gånger har svårt att känna efter vad han/hon egentligen själv vill, ofta pga låg ålder och en tro på att "det här får man nog ställa upp på".

Så, jag är den förste att önska att alla kunde få en lite mer verklighetstrogen bild av det här med sexdebuten, för visst är det så att det ser ut att gå längre och längre ner i åldrarna även om det inte är så illa som att det är vanligast att förlora oskulden när man är 11 år. Och enligt min erfarenhet så hänger det här mycket ihop med att både medier, reklam och faktiskt vanliga vuxna ibland har en tendens att sexualisera barn och unga tonåringar. Inte minst gäller detta tjejer, det är bara att titta på några musikvideos för att se hur yngre och yngre tjejer klär sig (eller rättare sagt saknar kläder), och beter sig som om dom vore betydligt äldre, och detta påverkar självklart tjejers syn på sig själva och killar syn på tjejer inte minst. Och bakom dessa artister finns ju faktiskt vuxna och tyvärr oftast män som får tjejerna att tro att detta krävs om dom vill bli något.
Ja, det finns hur mycket som helst att diskutera kring detta, och det går sällan att peka ut någon enskild företeelse som är orsak, utan det är många faktorer som samverkar. Men nu vet du åtminstone hur det ligger till när det gäller sexdebuten. Gå gärna in på www.rfsu.se och titta under statistik om du är intresserad av att veta mer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar