Frågor och svar om få kontakt

13 Sep 2003, 19:15 467
Kille, 0 år
Question


Hur vet man om man är ihop? Blir man ihop bara för att man strular med varann? Hur vet man om man är ihop medc någon?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns lite olika svar på din fråga, och allt beror på hur dom två som är inblandade ser på det hela. Vissa tycker man är ihop bara för att man strulat, hånglat eller något liknande, emedan det inte alls är lika självklart för andra. Så det där vet man aldrig utan det får man antingen försöka räkna ut med hjälp av hur den andre beter sig efteråt, eller så får man helt enkelt fråga den man strulat/hånglat med ifall han/hon vill vara ihop. Men som sagt, ibland så märker man att den andre vill vara ihop, eller anser att man är ihop. Det kan tex vara så att den andre kommer fram och vill bestämma när man ska träffas, eller kommer fram och kramas osv. Det finns många sätt man kan märka att den andre tycker man är ihop på, och faktiskt så kan man ju göra samma sak själv om man nu vill eller anser att man är ihop efter att ha strulat. Du skulle tex kunna gå fram till den du strulat med och fråga om ni ska träffas efter skolan osv. Svarar personen ja och ni börjar träffas så blir det ofta så med tiden att båda börjar anse att man är ihop även om man inte uttalat det klart och tydligt. Men det kan ju vara bra att man faktiskt frågar om man ska träffas och inte förutsätter att man är ihop, för det är som sagt inte alltid så att den andre vill vara ihop även om man strulat ihop.

Men, enligt min erfarenhet så kan det faktiskt vara både bra och skönt för båda ifall någon tar steget och faktiskt säger något rakt ut. Tex så kan man säga något liknande: "Du, det där att vi strulade sist menade jag inte bara som något tillfälligt utan jag vill fortsätta att träffa dig och vara ihop med dig."
Säger man något sådant (om man nu känner på det sättet) så blir det mer tydligt och ingen behöver gå runt och känna sig osäker på vad den andre vill och vad strulandet egentligen betydde. Så, som vanligt är det oftast bäst att snacka öppet med varandra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar