Frågor och svar om kompisrelationer

14 Sep 2003, 11:23 171
Annat, 0 år
Question


Hej

Jag är en kille på 16 år och jag har en kompis som jag brukar ringa till ibland. Och ibland frågar jag om han ska göra något särskilt på helgerna men varje som jag frågar om det säger han bara att han ska träna eller ha tävlingar hur ska jag få veta om han talar sanning eller om han ljuger.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Såtillvida du inte kommer på honom, dvs märker att han inte gör det han sagt att han ska göra, så kan du aldrig vara säker på ifall han talar sanning eller ljuger. Och faktum är att man aldrig kan vara säker på att någon talar sanning, utan det enda man kan göra är att bestämma sig för att lita på personer. Självklart kan man prata med sina vänner i dom lägen man har funderingar kring ifall dom pratar sannning, och helt enkelt berätta att man fått en känsla av att det där han/hon sa sist inte riktigt var sant. Men det gäller ju att framställa det som en fråga, för kompisar kan bli väldigt ledsna och besvikna ifall man påstår att dom ljuger, varför det är absolut bäst att berätta om sin känsla och sedan fråga ifall det stämmer eller inte. Men även om man gör det och får ett svar så vet man ju aldrig riktigt om det är sant det heller, utan man måste alltså bestämma sig för om man ska lita på det ens kompis säger eller inte. För känner man att man trots allt inte kan lita på sin vän, så är det inte så troligt att man fortsätter att vara kompisar, för det är ingen som gillar att umgås om man inte litar på varandra. Och det sämsta man kan göra är att börja springa runt och kontrollera ifall ens kompis pratar sanning eller inte, varför jag vill råda dig till att låta bli det. Utan prata istället med din kompis och berätta att du fått en känsla av att han kanske inte vill umgås med dig på helgerna, och fråga om det stämmer. Sedan är det upp till honom att svara och upp till dig att bestämma dig för om du ska lita på honom eller inte. Och känner du att du inte kan bestämma dig för att lita på honom, kommer du sannolikt att börja se dig om efter andra kompisar med tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar