Frågor och svar om sex

14 Sep 2003, 12:13 485
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på 14 år och jag skulle vilja ha sex med min tjej. Men jag är rädd att hon skulle anmäla mej eller så. Men om hon säger att det är ok så är det väll så? Vi har varit tillsammans i 1 år. och vi älskar varandra,snälla hjälp mej.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Lagen om sex med underårig säger faktiskt inget om att två underåriga (under 15) inte får ha sex med varandra. Lagligt sett händer alltså inget ifall en kille på 14 har sex med sin tjej som är ungefär jämnårig. Skulle det däremot vara så att din tjej är flera år yngre än dig, så skulle det kunna bli problem då det då är lätt att tro att din tjej inte är mogen att besluta om att ha sex eller inte, då yngre personer ofta ser upp till äldre och många gånger låter sig övertalas för att dom har svårt att säga nej till någon som är äldre. I en sådan situation är det den äldres ansvar att inte utsätta sin yngre partner för en sådan känslomässig press, varför man alltså kan råka illa ut även i en sådan situation.
Men om ni båda är ungfär jämnåriga och det inte är så att någon av er pressar den andre så är det alltså inget brott att ha sex även om man inte är fyllda 15 år. Sedan kan det finnas andra synpunkter på det här med att ha sex så tidigt, då många faktiskt inte är mogna att ha sex vid 14 års ålder. Men det är en sak för er själva och faktiskt för era föräldrar att avgöra. För det är era föräldrar som har ansvaret för er till ni själva blir myndiga, och dom har säkert synpunkter på det här med att ni har sex. Och förhoppningsvis har ni en sådan relation till dom att ni kan prata med era föräldrar innan ni fattar beslut om att ha sex, ifall det nu inte är så att din tjej är en del yngre än dig, för då gör ni bäst i att vänta tills båda är 15 i vilket fall som helst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar