Frågor och svar om få kontakt

20 Sep 2003, 12:41 121
Annat, 0 år
Question


Hej
Jo det är så har under mina 20 år här på jorden har jag aldrig kommit i närheten av vad man kan kalla ett förhållande. Vilket är till min stora bestörtning. Jag har i princip aldrig haft någon form av intimitet. Och jag måste säga att detta känns lite konstigt, för jag tycker själv att jag ser bra ut, har bra självförtroende samt bra humor. Och jag är väl omtyckt i min bekantskapskrets. Så jag förstår inte varför jag inte kan skaffa en flickvän. Det börjar nästan bli lite pinsamt nu när alla mina vänner har haft flera stycken.
Samt så kan jag känna att tjejer som man börjar få kontakt med som får reda på att jag aldrig haft ett förhållande kan bli lite "skrämda" av det. Jag vet inte vad det är som gör att jag inte kan få en flickvän. Attraherar jag inte på nåt sett det motsatta könet. Det här börjar bli verkligen trist nu.
Tack och ajö

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ibland kan det helt enkelt bli så här utan att man hittar någon förklaring. Det kan bara vara så enkelt att man inte träffat rätt person, för i kärlek är det ju mycket slumpen som styr, varför man helt enkelt kan säga att du inte haft turen att träffa någon som du fastnat för och där känslorna varit besvarade.
Sedan finns det självklart en del man kan göra för att påverka det hela, då man kan vara mer eller mindre aktiv i att ta kontakt. Så, du kan ju själv fundera över hur pass aktiv du är i att ta kontakt, och ifall det finns något du kan förbättra i det avseendet. Där har du ju nämligen en fördel i att du ändå har gott självförtroende, vilket du kanske kan utnyttja till att bli mer aktiv i det här avseendet. Sedan kan du också fråga dig själv ifall du rör dig i miljöer där du har en chans att träffa någon. Det kan ju nämligen vara så att man har skapat sin lilla värld där man kanske går till skolan/jobbet där man träffar samma människor, sedan går man hem och kanske umgås man med sina vänner på fritiden på ett sätt som gör att man aldrig får en chans att träffa så många nya människor. Det är sålunda lätt att man får en ganska snäv bekantskapskrets, och har man inte träffat någon inom den bekantskapskretsen så är det liksom lite kört. Så, detta kan du ju också fundera på, och tänk till kring dina möjligheter att vidga din bekantskapskrest genom att tex prova på något nytt på fritiden där du har en chans att träffa lite nya människor.

Sist vill jag kommentera din beskrivning av tjejers eventuella rädsla när dom får höra att du inte haft något förhållande tidigare. Det är precis som du säger inte helt osannolikt att det kan påverka dom, då människor ofta har en tendens att dra slutsatser utifrån allt för lite fakta. Så i det här fallet vill jag råd dig att tona ner det här med din brist på erfarenhet. Jag menar absolut inte att du skall ljuga om det hela och verka mer erfaren är du är, för ett förhållande måste bygga på ärlighet annars är det kört från början. Men det kan däremot finnas en skillnad i hur man framställer olika saker. Om du tex berättar det här med ett tonfall och en kroppshållning som på ett eller annat sätt utstrålar att det här är ett problem, så kan det påverka andra att också betrakta det som ett problem. Om du däremot berättar samma sak med en axelryckning och kanske tillägger att du helt enkelt inte haft turen att träffa den rätta än, och att du därför ansett det bättre att vänta istället för att kasta dig in i något halvdant, så är sannolikheten ganska stor att din lyssnare inte heller kommer betrakta det som ett problem, utan istället kanske se det som en positiv egenskap hos dig. Så, som du kanske förstår så spelar det stor roll hur man säger saker och hur man själv förhåller sig till det hela. Därför måste du börja med dig själv och försöka sluta definiera det här som ett problem. Försök istället se det som att du helt enkelt inte haft turen än, och uppenbarligen har du inte bara försökt få första bästa, vilket självklart är en positiv egenskap. Så om du själv kan se det så här, kommer du också förmedla det till framtida tjejer du möter, och då kan det som sagt bli något som talar till din fördel istället. För många tjejer skulle vilja ha en kille som har modet att våga vänta tills det verkligen stämmer för båda, och som inte skäms för det, eller på andra sätt ser detta som ett problem.

Fundera nu kring dom olika bitar jag tagit upp och som sagt, håll modet uppe, för en dag blir det din tur.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar