Frågor och svar om kompis

20 Sep 2003, 13:23 124
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag har aldrig riktigt passat in. Jag har ju vänner, men de finns inte alltid för mig. Vet inte om jag kan säga att de är riktiga kompisar då. Jag finns alltid för dom och ställer upp och hjälper. De säger att de finns för mig med, men när det väl kommer till skott så skiter dom i mig. Hur ska jag berätta, behöver verkligen hjälp. Snälla säg hur jag ska få dom att förstå.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

För att få andra människor att förstå hur man känner måste man försöka prata och berätta. Viktigt är då att man väljer ett bra tillfälle. Det är tex inte bra att försöka prata ifall man är mitt uppe i själva situationen för då ligger känslorna så mycket på ytan att man kan ha svårt för att prata på ett lugnt sätt. Nej, istället ska man välja en lugn situation och även markera för den man vill prata med att man vill prata om något viktigt, så den personen får en chans att ställa in sig på ett mer allvarligt samtal än vad man kanske annars brukar ha.

Sedan gäller det att man försöker berätta om det som trycker en, och verkligen berskriva hur man känner. Det kan då vara bra ifall man har en situation som har hänt, som man kan koppla sin berättelse till för då blir det oftast mer tydligt för den andre vad man menar. Så, för dig skulle det alltså betyda att du berättar om hur du känner men att du också visar på en situation där du just fick den känslan av att dina kompisar sket i dig. Men ytterligare en sak som då är viktig är att man försöker undvika att anklaga den man pratar med. För om man berättar i form av en anklagelse så är det lätt att kompisen slutar lyssna och istället bara försöker försvara sig. Och då får man aldrig veta hur kompisen egentligen tänkte. För det kan ju vara så att kompisen helt enkelt inte tänkte på hur henne/hans handlande kunde uppfattas, och därför är beredd att ändra på sig till nästa gång om han/hon bara får chansen. Så när du i sådant fall pratar med dom, utgå ifrån att dom faktiskt menat vad dom sagt när det gäller att dom finns där för dig, och ge dom en chans att berätta hur dom tänkte i den situation du tar upp. För kanske är det så att du då kan förstå hur det såg ut från deras håll, och att det inte alls var så att dom sket i dig, fastän det kändes så.

Så, nu har du fått några tips kring vad du kan tänka på när det gäller att prata med dom och hur du kan få dina kompisar att förstå hur du känner det. Nu får du själv fundera över ifall du skall prata med dom överhuvudtaget, och ifall du skall göra det en och en, eller några tillsammans. Men ska man få andra människor att förstå är det min erfarenhet att man måste börja prata och berätta hur man känner. Därmed inte sagt att det finns några garantier för att dom kommer förstå, för det finns det inte. Ibland kan man prata utan att den andre förstår, och då måste man själv välja ifall man vill göra flera försök eller om man helt enkelt vill sluta umgås med personen ifråga eftersom det är jobbigt i längden att umgås med personer som man inte känner förtroende för, eller som inte förstår en. Men det är en senare fråga. Börja därför med att tänk igenom vad som skall bli ditt första steg.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar