Frågor och svar om sex

20 Sep 2003, 14:01 398
Tjej, 0 år
Question


Jag undrar vad som gäller vid byxmyndig-åldern. Jag har hört att det är tillåtet att ha sex med en tjej/kille som inte är över 15 men bara om hon/han är med på det! Vad är det då för mening att sätta en ålder på det. För det är ju iallfall inte lagligt att ha sex med någon, oavsett ålder om hon/han inte är med på det! Vad menas egentligen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Är man 15 eller äldre (straffmyndig) är det inte tillåtet att ha sex med en underårig, dvs någon som är under 15. Det spelar i sammanhanget ingen roll ifall den underårige säger att han/hon är med på det, det är förbjudet i alla fall. Så det är alltså rätt det du säger att det ALLTID är olagligt att ha sex med någon mot dennes vilja, och att lagen om sex med underårig dessutom innebär att det är olagligt även om den underårige är med på det. Det är också så att den som är 15 eller äldre bär hela ansvaret i det fall där han/hon har sex med en underårig. Det går alltså inte att komma och påstå att den underårige själv ville, utan ansvaret faller i alla fall på den som är 15 eller äldre. Sedan skall jag också tillägga att det enligt praxis ska finnas en betydande åldersskillnad för att en åklagare skall väcka åtal i ett sådant här fall. Det betyder i praktiken att man kan anmäla till polisen ifall en 15-åring har haft sex med sin 14-åriga flick-/pojkvän, men en åklagare kommer inte väcka åtal om båda varit med på det då det i ett sådant fall inte anses att en äldre har sexuellt utnyttjat en yngre då åldersskillnaden är för liten.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar