Frågor och svar om förälder

21 Sep 2003, 15:35 451
Kille, 0 år
Question


Hej!
Jag är 27 år och bor med min tjej. Ibland går vi tillsammans till min mor, som inte gillar min tjej. Det jobbiga är att så fort jag tex går hem till min mor själv, så börjar hon prata skit om min tjej. Det kan vara både om utseende, hur hon är osv. Det jobbiga är att min mor inte pratar så mycket om vad jag har gjort, hur det går på jobbet osv.

Det är nästan bara skitprat om min tjej. Detta började när vi flyttade ihop. Mor hittar alla möjliga fel. Sedan vet min mor att min tjej kan bli väldigt grinig en gång i månaden (dvs mensen), vilket mor tycker såklart är sjukt. Hur kan det vara sjukt med mensen? Det är såklart natuligt. För hon säger ofta till mig att min tjej är sjuk i huvudet. Behöver inte säga allt här vad mor har sagt, men det är väldigt elaka saker. Har nyss nämt en. Min tjej känner av att min mor inte gillar henne. Jag har inte vågat säga något till min tjej om vad min mor tycker och har sagt.

Jag personligen tycker att man ska inte prata skit om andra. Speciellt inte säga att någon är sjuk i huvudet. För jag har lärt mig att; den som pratar skit om andra, måste ta reda på sin egen skit först.

Det här sårar mig såklart eftersom jag ska leva med min tjej hela livet ut. Vilket både jag och min tjej har lovat varandra, för vi anser att det inte finns någon annan för oss, för vi är så lyckliga tillsammans.

Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det verkar utifrån ditt brev som om din mamma har stora svårigheter med att acceptera din tjej. Men min erfarenhet kring sådana här problem är att det sällan handlar om tjejen i sig, utan mer om det faktum att mödrar ibland har svårt att acceptera att dom inte är nummer ett för sina söner längre. Och det faktum att du verkar mena allvar med det här förhållandet, och ser din tjej som din livspartner, samt att det började när ni flyttade ihop, dvs när förhållandet blev mer seriöst talar för att det handlar om detta. För en mamma som har svårt att släppa taget om sin son och gå vidare med sitt eget liv, kan ha lättare för att acceptera en flickvän som hon känner att sonen inte menar allvar med. Däremot kan en flickvän som sonen verkar vilja leva med och kanske bilda en egen familj med, kännas väldigt hotfull, just för att mamman kan uppleva att sonen nu tas ifrån henne och bildar en ny familj med en annan kvinna. Och detta kan kännas väldigt provocerande för en mamma som kanske lagt all sin tid, energi och kärlek på sin son, och som känner sig vilsen utanför sin roll som mamma.

Detta jag skrivit nu kan vara en tänkbar förklaring till din mammas beteende, men oavsett detta så ursäktar det ju inte att hon svartmålar din flickvän på detta sätt. För din mamma är ändå en vuxen kvinna och måste faktiskt själv ta ansvar för sina handlingar och det faktum att livet går vidare, vilket bland annat innebär att hantera att ens barn lämnar sitt hem och bildar sin egen familj, och där man själv som föräldrar fortfarande är viktig, men inte har en lika framskjuten placering längre. Detta är något som alla föräldrar måste hantera på ett eller annat sätt, men att göra det genom att försöka splittra och svartmåla den som man ser som ett hot mot allt det gamla och invanda, är inget bra sätt alls. Men som jag sade så är det din mamma som måste inse detta och ta tag i det hela, och inte försätta dig i den här sitsen. Och i det här fallet så verkar det som om hon behöver en knuff i den riktningen.

Ett sätt för att förändra situationen är att du blir väldigt tydlig inför henne med att du inte accepterar hennes sätt att behandla en person som är viktig för dig. Det betyder att du faktiskt måste kräva av henne att hon uppför sig på ett respektfullt sätt, och att hon förstår att varje gång hon uttalar sig negativt om din flickvän så brister hon i respekt mot din flickvän, men också gentemot dig och ditt val av partner. Det du i första hand skulle kunna göra är att sätta dig ner på tu man hand med henne och förklara för henne hur du känner det när hon pratar illa om din flickvän. I det avseendet kan du också helt enkelt fråga henne ifall hon tycker det är jobbigt att du nu har träffat någon som är så betydelsefull för dig, och ifall hon är rädd för att hon som mamma inte ska ha någon plats i ditt liv längre. Kanske kan din mamma då ta tillfället i akt och prata om hur hon egentligen känner inför detta och ni kan nå fram till en förståelse för varandra där hon också förstår att du alltid kommer vara hennes son även om du med tiden bildar en egen familj.

Så, börja med att prata med din mamma och försök se om ni kan lösa det här genom att prata om det EGENTLIGA problemet, för det har sannolikt ingenting att göra med din flickväns egenskaper eller beteende. Funkar inte detta, utan din mamma fortsätter att behandla din flickvän så här, och prata skit om henne inför dig, så gäller det som jag nämnde tidigare att du blir ytterligt tydlig med att du inte kan acceptera det. Det kan innebära att du helt enkelt säger till din mamma att ni inte kommer att hälsa på henne ifall hon inte uppför sig respektfullt mot er båda. Det kan också innebära att du talar om för din mamma att du kommer att gå därifrån ifall hon pratar illa om din flickvän när du är hemma och hälsar på utan din flickvän. Det kan kanske låta hårt, men som jag sade innan så är din mamma en vuxen kvinna och ingen förälder kommer undan det faktum att deras barn växer upp. Därmed inte sagt att man behöver älska sitt barns val av partner, men man måste arbeta på att acceptera det valet, annars brister man i respekt mot både partnern i fråga, men också gentemot sitt barn som faktiskt är den som gjort valet. Så, var tydlig gentemot din mamma när det gäller detta och acceptera inte ett sådant här beteende utan kräv respekt för ditt val och för din partner. Men börja med att prata med henne kring detta och försök få henne att berätta vad det är som gör att hon beter sig på det här sättet, så kanske ni löser det utan att du behöver ställa det på sin spets.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar