Frågor och svar om våldtäkt

21 Sep 2003, 15:57 108
Annat, 0 år
Question


Ibland oroar jag mej för hur allt kommer bli. Det känns på något sätt som att "allt" är över. Som att jag väntade för länge på att erkänna för mej själv att jag faktiskt var med om en våldtäkt. Som att jag är fast. Det känns som att jag har en liten djävul på min axel som talar om för mej vad jag ska göra, hur jag ska bete mej och vad jag förtjänar och inte. Allt blir till konkurrens...som att jag exempelvis alltid måste få bäst resultat på tentor, annars är jag värdelös. Och inte ens då är "Han" nöjd! På något sätt har jag trott att jag lyckades hålla mej undan "Honom", att jag var starkare än så..att jag kunde stå emot och känna mej bra ändå, men nu inser jag att jag aldrig lyckades med detta! "Han" har styrt mitt liv hela tiden! Alla gånger jag mått dåligt, varit ledsen och förtvivlad, ja, då har det varit "Han" på min axel som talat om för mej att avsluta mitt liv...att ge upp och ge in för "Honom".Idag känns det som jag aldrig kommer orka..allt det jag skriver låter löjligt!! Till och med här känns jag kontrollerad! Jag vet inte hur jag ska ta mej ut! Ut ur denna cirkel...att hitta nyckeln till friheten! Varför kan jag inte komma över våldtäkten?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Utifrån ditt brev kan jag inte utläsa huruvida du blev utsatt för en våldtäkt eller om du själv var med och utsatte någon annan för en våldtäkt. Men oavsett detta, så är upplevelsen av en våldtäkt något som sätter djupa spår, och dom spåren kan yttra sig på en mängd olika sätt beroende på hur man är som person, vad man har för tidigare erfarenheter, hur ens livssituation ser ut, hur man själv tolkat våldtäkten, osv, osv. Det är en mängd olika saker som spelar in för hur en våldtäkt påverkar en som person och ens psykiska hälsa, men enligt min erfarenhet så finns det ingen som går omärkt igenom en sådan upplevelse.

Utifrån ditt brev verkar det inte som du fått någon hjälp med att hantera det jobbiga som hänt, utan du försöker själv med hjälp av olika inre strategier hantera alla jobbiga känslor kring våldtäkten. Och det är så vi människor gör när vi är med om något hemskt, då försöker vi förstå och hantera det genom att skapa olika förklaringar för oss själva, och genom att skapa olika inre regler som vi kan gå på för att värdera oss själva och vårt liv, och genom att skapa olika modeller som gör att vi får en viss ordning i kaoset. Du beskriver det som en liten djävul som talar om för dig hur du skall bete dig och vad du förtjänar osv. Andra med liknande upplevelser kan hitta andra modeller och regler som gör att dom klarar av det. Men gemensamt är att dom här inre modellerna och reglerna fungerar som ett skydd gentemot all förvirring och jobbiga känslor som en upplevelse av våldtäkt för med sig.
Nackdelen med det här sättet att hantera allt det svåra är dock att reglerna och modellerna inte löser problemet. Tvärtom så kan det istället bli så att det krävs mer och mer regler och modeller för att få det att fungera, då dom jobbiga känslorna verkar sippra fram emellanåt ändå. Det är just därför det är så viktigt att man får hjälp. För tillsammans med en psykolog eller psykoterapeut kan man istället med tiden våga titta på dom här känslorna som man annars försöker värja sig emot. Och när känslorna får komma fram och man får hjälp att bearbeta dom så blir dom inte hotfulla längre, och det behövs inte längre en massa modeller och regler för att man skall orka leva sitt liv. Det betyder inte att man glömmer det hemska som hänt, men man klarar av att leva med det utan att det förstör ens liv, och utan att det styr hela ens tillvaro som det faktiskt gör när man känner sig tvingad att hitta modeller och regler som kan kontrollera känslorna kring det som hänt.

Jag hoppas att jag på ett någorlunda tydligt sätt kunnat förklara för dig varför det är svårt att komma över en våldtäkt, och varför det är så lätt att gå vilse när man försöker klara en sådan här sak själv. Mitt råd till dig är att du söker hjälp inom psykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år), så du ger dig själv chansen att komma igenom det här och hitta ett liv utan en liten djävul som kontrollerar allt du gör. För den djävulen kommer att försvinna på ett litet kick den dagen du får andra redskap att hantera alla känslor kring våldtäkten på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar