Frågor och svar om olika former av sex

21 Sep 2003, 16:33 1277
Kille, 0 år
Question


får man köpa porrtidningar eller porr filmer vid 11 års ålder???

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns konstigt nog ingen åldergräns när det gäller att köpa porr. Däremot så finns det åldergräns för hur gammal man ska vara för att gå in i en porrbutik där dom tex säljer porrfilmer, och den åldersgränsen är 18 år. Och även om man ska vara 15 för att få titta på porrfilmer så finns det ju andra sätt att få tag på porrfilmer, och porrtidningar finns ju fortfarande kvar i vissa vanliga affärer. Så, någon åldersgräns finns inte när det gäller tidningarna i alla fall. Och mig veterligen så finns inte någon åldergräns för att köpa när det gäller filmer heller.
Däremot så hoppas jag att du tänker efter lite innan du går och köper porrtidningar eller porrfilmer om det är så att du själv är 11 år och funderar på att köpa. För oavsett vad man tycker om porr så är ändå alla överens om att porr är avsett för äldre personer med mer erfarenhet av både relationer och sex än vad man kan ha som 11-åring. Porr är nämligen som vilken film som helst i ett avseende, nämligen att det är påhittat. Sex i verkligheten fungerar inte som det verkar i tidningar och i filmer, utan allt är påhittat, vilket en person med mer erfarenhet förhoppningsvis kan genomskåda. Risken med att titta på porrfilm eller läsa porrtidningar som 11-åring är att man faktiskt tror att det går till så där, vilket gör att man kan få en väldigt konstig bild av både sex och relationer. Och faktum är att många har svårt för att få både sexliv och relationer att fungera för att dom växt upp med en påhittad bild av det, genom att dom tittat för mycket på porrfilm och läst för mycket porrtidningar. Så, tänk efter innan du gör dig själv den otjänsten att du börjar läsa porrtidningar och se på porrfilm ifall du är 11 år gammal. Det kanske känns spännande just nu, men finns vissa saker som det är bättre att vänta med till man blir lite äldre, hur spännande det än verkar, och porr är en sådan sak.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar