Frågor och svar om kompisrelationer

25 Sep 2003, 21:03 139
Annat, 0 år
Question


en i min klass fick ett "utbrott" idag i klass rumet ingen lärare var där han välte bänkar och vad as knäpp vad beror det på

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan tyvärr inte svara på vad som fick din klasskompis att få det här utbrottet då det kan finnas hur många förklaringar som helst till det. Men oftast när det blir så här att någon får ett väldigt våldsamt utbrott så är det saker som kanske sårat honom eller gjort honom arg under en längre tid. För har man det jobbigt på vissa sätt under en längre tid så kan det byggas upp så mycket ilska och frustration och ledsenhet att det sedan räcker med något litet för att det hela ska brista och personen ifråga får ett "utbrott". Sedan finns det ibland sitautioner där personen som får ett utbrott inte har det jobbigt vanligtvis, men sedan händer något stort som personen inte klarar att bära inom sig utan det blir som ett "utbrott. Men oftast är det alltså inte så utan vanligtvis är det något som har byggts upp under en längre tid innan det brister på det här sättet.
Det här är det enda svaret jag kan ge, för man måste prata med personen ifråga för att få reda på vad det är som plågar honom/henne så mycket att han/hon inte klarar att bära det utan att få ett utbrott. Så, om du undrar och känner att du vill hjälpa din klasskompis så skulle du kunna fråga honom vid ett lungt tillfälle. Man kan tex säga att: "Det verkade som om du mådde väldigt dåligt tidigare när du välte bänkarna, så jag undrar om det är något jag eller någon annan skulle kunna hjälpa dig med?".
Det är långt ifrån säkert att han svarar dig ärligt tillbaka, för många gånger kan det vara svårt att öppna sig för någon som man inte är van att prata med. Men det kan ändå kännas skönt för den som fått ett utbrott ifall någon faktiskt frågar, istället för att alla bara låtsas som ingenting. Och är det så att din kompis verkar må dåligt generellt och det här inte var något tillfälligt tycker jag att du ska ta upp det med din lärare så han/hon får en chans att hjälpa den här killen ifall han behöver hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar