Frågor och svar om här kan man få hjälp!

27 Sep 2003, 16:44 123
Tjej, 0 år
Question


hej, ja har mått dåligt i tre år nu(psykiskt) men mina föräldrar fick reda på de för ett halvår sen ja skulle vilja gå till en psykolog men ja kan inte komma in nånstans ja kan inte prata med mina föräldrar om varför ja mår dåligt därför vill ja gå till ngn psykolog vad ska ja göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om jag förstår ditt brev rätt så har du svårt att få tag i en psykolog att gå hos. Ifall detta beror på köer, eller om du helt enkelt inte vet vart du skall vända dig säger du inget om, varför jag svarar utifrån båda alternativen.

För att få psykologhjälp kan man vända sig till några olika ställen. Ibland finns det en psykolog på Ungdomsmottagningen dit man kan gå helt gratis. Ibland tar dom emot upp tills man fyllt 20 och på vissa ställen tar dom emot ända tills man fyllt 25, varför du alltså får ringa till din närmaste Ungdomsmottagning och fråga vad som gäller om du är runt 20. Du hittar adress och telefonnummer under länken "din mottagning" på vår sajt.
Andra alternativ är att du ringer till öppenvårdspsykiatrin (barn-, och ungdom om du är under 18 år). Där finns också psykologer och andra yrkesmänniskor som jobbar med bland annat samtalsterapi. Numret dit hittar du på dom blå sidorna i telefonkatalogen.
Ett tredje alternativ kan vara att ringa den så kallade primärvården, vilket i många kommuner är lika med vårdcentralen. Där finns ibland kurator och/eller psykolog. Du hittar numret även här på dom blå sidorna, och du kan ringa till din vårdcentral för att höra ifall det finns någon sådan hjälp där. Dom två sista alternativen kan ibland kosta lite grann, men det är inte säkert. För är man under 18 år så kan man tex i vissa kommuner få gå gratis. Men ring och kolla så får du höra vad som gäller.
Ett sista alternativ är att du hör efter ifall det finns någon psykolog i skolan om du fortfarande är i skolåldern. Det är helt gratis att träffa psykologen inom skolan ifall det finns någon, varför du gärna kan höra efter ifall ni har någon på din skola om du fortfarande studerar.

Sedan är det ju ibland så att det kan vara svårt att få en tid hos en psykolog då det kan vara långa köer ibland. Så, om du har råkat ut för detta, eller om det visar sig vara så när du eventuellt ringer, så finns det möjligheter att få stöd under tiden du väntar. Det är ju nämligen så att det finns kuratorer också och dom jobbar också med samtal, även om dom inte har utbildning för att bedriva psykoterapi, om dom nu inte har vidareutbildat sig. Men via kuratorssamtal kan man få ett gott stöd och en hel del problem kan man också komma till rätta med genom den här typen av samtal. Kuratorer finns på alla dom ställen jag räknade upp ovan, och dom brukar inte ha lika lång väntetid, varför du sannolikt kan få tid snabbare hos en kurator. På Ungdomsmottagningen har dom även ibland så kallad öppen mottagning, och då kan man komma och träffa kuratorn utan att ha beställt tid, varför det är en möjlighet.
Hoppas att du hittar den hjälp du behöver, och även om det nu är så att du känner att du inte kan prata med dina föräldrar om varför du mår dåligt, så kanske du kan prata med dom om att du behöver få komma till en psykolog eller kurator. För det kanske är skönt för dig ifall dom hjälper dig med detta, så fundera på om det är ett alternativ för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar