Frågor och svar om bråk

27 Sep 2003, 17:01 150
Tjej, 0 år
Question


Hej!!

Jag å min pojkvän har varit tillsammans 1 år å några veckor men iallf. vi bråkar hela tiden!! han ber mig att säga vad ja känner och tycker men när jag väl känner för att säga så blir han arg och vill inte höra på mig!! han vill bara att jag ska lyssna på honom och att han har alltid rätt!! men det har han verkligen inte!! han gör misstag efter misstag men han vill inte se det själv han kan bara se mina misstag men aldrig sina egna.. det tog slut för nån dag sen men nu har vi startat på nytt och han sa han ska bli annorlunda men han blir inte det han är som förr.. jag ÄLSKAR HAN.. vad ska jag göra ?? kramar

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns alltid en risk med att bli tillsammans igen innan man löst det problem som gjorde att det tog slut. Och risken är just den att det hela blir som vanligt efter ett litet tag igen, då det inte räcker med att man säger att det ska bli annorlunda, det måste blir det i verkligheten också. Och för att det ska bli annorlunda i verkligheten och inte bara bli tomma ord, så måste båda försöka ta tag i problemet och prata om det tills ni båda har rett ut det och hittat ett sätt att fungera ihop, eller tills ni kommit fram till att ni inte kan få det att fungera hur mycket ni än älskar varandra. För faktum är att många förhållanden tar slut just för att man inte funkar ihop, och inte för att kärleken tar slut, och det är klart att den situationen är jobbigare och innebär mer saknad än om kärleken inte finns där längre.

Så, mitt råd till dig är att ni borde sätta er ner och prata igenom vad det är som går fel. Det här innebär att både måste få utrymme att beskriva hur ni upplever det, eftersom ni sannolikt har olika bilder av hur problemet både ser ut, och vad som orsakar det. Men först när man givit varandra utrymme att berätta om sin syn utan att bli avbruten så kan man börja leta lösningar tillsammans, och tyvärr så går det inte för mig att säga vad lösningen skulle kunna vara, då mycket beror på vad som kommer fram när ni berättar för varandra om hur ni upplever det. Men många gånger öppnar det sig lösningar i ett sådant samtal, men självklart kan det innebära att båda måste göra vissa kompromisser.

Som du säkert förstår, så förutsätter en sådan här lösning att båda verkligen är intresserade av att ta reda på hur problemet ser ur för båda, och att sedan lösa det tillsammans. För det här är inget som är lätt, och det är väldigt enkelt att sådana här samtal spårar ur och man börjar bråka igen, varför man måste ha lite envishet och samtidigt hjälpas åt med att påminna varandra om varför man överhuvudtaget pratar. Så, det finns alltså inga garantier för att man lyckas lösa problemen även om man försöker prata, varför det lika gärna kan vara så att man kommer fram till att det är kört. Men då vet man åtminstone att man har försökt ordentligt varför det kan kännas mer okay att gå åt vars ett håll. Jag hoppas dock att ni klarar av att lösa det, men det kräver alltså att ni tar tag i det som är problemet och inte tror att det bara löser sig av sig självt genom att ni bara säger att ni vill att det ska bli annorlunda, för det funkar sällan. Så snacka med din pojkvän om det här och se ifall han också inser att något måste göras för att ni skall klara att hålla ihop er relation. Annars ska du nog tyävrr inte ha några större förhoppningar om att få det här att funka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar