Frågor och svar om mobbning

4 Oct 2000, 00:00 394
Annat, 0 år
Question
Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första och viktigaste är att du INTE på något vis förtjänar att bli mobbad… Under hela mitt liv har jag aldrig stött på eller hört talas om någon som förtjänat att bli mobbad, och jag kan lova dig att jag inte kommer att stöta på eller få höra talas om någon under resten av mitt liv heller, om jag så skulle bli hundratio år. Sedan kan du vara kort och tjock, lång och smal, ful, finnig, mörkhyad, blek, fräknig, fattig, ha glasögon, ha fula kläder, sakna kompisar, vara oskuld, snål, stamma, osv Ingenting spelar någon roll för det är inte ditt fel. Personerna som mobbar dig är dom som har fel.., gör fel.., tänker fel… Vanligast är det att den som blir mobbad har något litet som avviker från många andra, men det är INTE detsamma som att andra har rätt att mobba en. Själv hade jag glasögon som ung, och har fortfarande för den delen, men jag klarade mig undan med att bli kallad glasögonorm någon gång emellanåt.

Flera andra jag kände hade också glasögon men blev aldrig ens kallade glasögonorm. Däremot blev en kille i en parallellklass utsatt för mobbning just för att han hade glasögon. Varför inte jag som ändå blev lite retad emellanåt?

Idag när jag många år senare tänker tillbaka på vad som egentligen skilde oss åt vet jag fortfarande inte, fastän jag är både kuratorsutbildad och psykolog. Och det går inte att veta så länge som man utgår ifrån att svaret ligger i någon egenskap hos den mobbade. Under mina år som kurator och psykolog har jag stött på samma gamla fundering gång på gång när det handlat om någon som kommit till mig för att söka hjälp. Varför mobbas just den här tjejen eller killen och inte någon av de andra? Svaret på den frågan är alltid detsamma; det finns inte hos den mobbade utan hos mobbarna. Försöker man alltså lista ut det med hjälp av att gå igenom personligheten hos den som är mobbad får man aldrig ett svar på frågan. Istället bör man koncentrera sig på de som mobbar eftersom det är dom som HITTAR PÅ anledningen till att mobba genom att haka upp sig på någonting hos dig. Du som blir mobbad har egentligen inte med saken att göra. Du är endast ett offer för deras dumhet och deras idiotiska påhitt.

Jag kommer att tänka speciellt på två tillfällen då jag kopplades in, dels för att en alltför söt tjej blivit mobbad av sina kamrater just för att hon var mycket söt, och dels för att en kille blev mobbad för att han kom från en rik familj. Dessa två ungdomar tillhör ju inte dom som människor oftast tror skall bli mobbade, men ändå. Man kan väl tycka att det låter lite konstigt, men tänker man på att det inte handlar om något hos den mobbade, utan om något mobbarna fått för sig, blir det inte så konstigt.

Kan man avslutningsvis försöka tänka på det som jag sagt här, tror jag att det kan bli lite lättare att prata med någon (t ex förälder, lärare, skolsköterska, skolkurator, kurator på kommunens ungdomsmottagning, eller en kompis) om din situation, inte så där bara i förbifarten utan riktigt berätta hur hela den här skiten verkligen gör dig illa, ju snabbare desto bättre!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar