Frågor och svar om få kontakt

28 Sep 2003, 16:45 123
Annat, 0 år
Question


Jag är en kille på 14 år och jag är kär i en tjej som går i en annan klass och jag vet att hon är intresserad av mig därför att vi har flirtat med varann ett antal gånger...Men vad är nästa "steg"? Det värsta är att jag känner henne inte och jag har vågar inte ens att gå fram och säga hej.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

"Nästa steg" kan ju tex vara att du lär känna henne, och samtidigt ger henne en chans att lära känna dig. Så, ta mod till dig och gå fram och säg hej till henne nästa gång. För att hjälpa dig själv att våga göra det kan du försöka tänka ut lite saker du skulle kunna prata med henne om, eller fråga henne om. Kanske finns det något som rör skolan ni båda går på som du skulle kunna snacka om eller fråga om. Eller så fattar du ordentligt mod och säger något i stil med "Nu har jag kollat på dig så länge att jag tänkte att det var dags att säga hej!"

Om du väl går fram till henne tror jag faktiskt inte att det kommer vara så jätteviktigt vad ni pratar om, utan det är mer viktigt ATT ni pratar. Och någon måste ju ta första steget, varför det lika gärna kan vara du, eller hur. Och i det här fallet så behöver du ju inte känna dig lika osäker då du ändå vet att hon är intresserad, så sannolikt blir hon väldigt glad bara av att du kommer fram. Och även om jag vet att jag skrivit det till många så tål det att upprepas, nämligen att det finns inga genvägar till kärlek, utan man måste helt enkelt fatta mod, eller så får man vänja sig vid att se chanser till kärlek gå en förbi. Det är den bistra sanningen, så du kan lika gärna börja träna nu som senare, för det blir inte lättare med åren att göra det första gången. När du däremot har klarat en sådan här grej ett antal gånger, så kommer du märka att det blir lättare och lättare, för sådant här tränar man upp sig i, varför ingen förväntar sig att du skall vara fullfjädrar när du är 14 år. Därför kan det räcka långt om du bara går fram och säger hej, och sedan ser hur det hela utvecklar sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar