Frågor och svar om få kontakt

4 Oct 2003, 10:13 150
Kille, 0 år
Question


hej!
Det är första gången att jag skriver till dig. jag ska berätta om kär.
hur kan jag visa att jag är kär?
jag har ingen tjej och jag längtar efter den.
tack

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att visa att man är kär kan man göra på många sätt. Om man inte känner personen man är kär i så är det ganska vanligt att man börjar med att flirta lite för att se ifall man får något gensvar. Det kan tex betyda att man tittar lite extra på henne/honom man är kär i, och ifall personen tittar tillbaka så kanske man ler lite, eller bara höjer på ögonbrynen lite, vilket många tolkar som en signal om att man är intresserad. Ifall man får ett gensvar i form av intresserade blickar eller kanske ett leende så kan nästa steg vara att börjar säga hej när man möts, eller att man helt enkelt går fram och börjar prata ifall man nu är så pass modig. Men oavsett vilket så kommer man till slut dit att man måste bestämma sig ifall man skall våga satsa eller inte och ta kontakt genom att gå fram och prata, eller på andra sätt få en mer personlig kontakt. Kanske träffas man på någon fest, eller ett disco där det känns mer naturligt att gå fram och snacka eller fråga om man ska dansa, eller så kanske man ringer eller går fram i skolan. Beroende på vilket gensvar man får så får man sedan ta det därifrån.

Nu har jag givit dig lite exempel på hur man kan visa att man är kär, men det finns självklart väldigt många sätt. Hur man själv gör beror oftast på hur situationen ser ut, dvs ifall man känner personen, vart man träffar personen man är kär i (i skolan, på någon fritidsaktivitet, på semester osv), och hur pass modig man är själv. Så, det bästa är om man försöker vara sig själv så mycket som möjligt och göra det på sitt eget sätt, för det finns inget rätt och fel när det gäller det här, så länge som man inte bär sig illa åt, men det vill man ju knappast inför den man är kär i.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar