Frågor och svar om sex

4 Oct 2003, 15:10 420
Kille, 0 år
Question


Hej! det är så att jag är 17år och min flickvän är 14. vi har funderat på sex men är det kriminellt om vi skulle ha sex med varann fastän båda är med på det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, enligt lagen så ska din tjej vara 15 år innan ni kan ha sex, och det gäller även om hon är med på det (annars är det ju våldtäkt oberoende av hur gammal hon är). Skulle det bli en anmälan från henne själv eller tex hennes föräldrar, lärare eller någon annan, så kan det bli väldigt obehagligt för dig. Huruvida det går så långt att du blir åtalad kan jag inte säga då åklagaren inte åtalar ifall det inte föreligger en väsentlig åldersskillnad. Och hur man bedömer skillnaden mellan en 17-åring och en 14-åring i det fallet kan jag inte uttala mig om. Men hela ansvaret ligger alltså på dig i det här fallet oavsett om det skulle väckas åtal eller inte.

Den här lagen finns till för att skydda underåriga från att bli utnyttjade i sexuella syften. Och när jag säger utnyttjade så menar jag inte bara utnyttjade mot sin vilja, för då är det som jag sade tidigare att betrakta som våldtäkt, och det finns det ju redan en lag för. Utan i det här fallet handlar det istället om att unga personer generellt ser upp till äldre och du vet nog själv om du tänker efter att man gärna i 13-15 års åldern vill vara som 16-17 åringarna och många gånger försöker man vara mer vuxen än man faktiskt är. Och det kan i många fall göra att väldigt unga personer säger ja till saker som dom faktiskt inte egentligen vill, och kanske inte heller är mogna att avgöra i alla lägen. Det betyder att en tjej på 14 år kan ha väldigt svårt att säga nej till sin äldre kille. Inte för att killen behöver ha några onda avsikter eller pressa på, utan helt enkelt för att den unga tjejen vill visa att hon är lika mogen som sin kille och kanske också tror att killen ska lämna henne om hon inte visar att hon är vuxen nog att tex ha sex. Därför har man här lagt ett ansvar på äldre (killar som tjejer) att inte utsätta yngre för den typen av beslut, utan att respektera åldersgränsen på 15 år. Därmed inte sagt att man blir mogen över en natt för att man fyllt 15 men någonstans måste man sätta gränsen och då har man satt den vid 15 år, dvs när man blir straffmyndig och måste stå till svars för sina handlingar på ett mer tydligt sätt än innan man fyllt 15. Och du som har passerat den åldern har därför denna skyldighet att stå till svars för dina handlingar, varför jag både för din egen skull och för din tjejs skull råder er till att vänta tills hon har åldern inne.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar