Frågor och svar om kompisrelationer

11 Oct 2003, 16:53 91
Tjej, 0 år
Question


Hur ska jag säga till min kompis att han / hon inte kan såra mig? Genom att gå runt och prata med andra omm vad de ska hitta på om dagarna. Vad ska jag göra??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det bästa är oftast att säga precis som man känner. Men för att kunna göra det på ett bra sätt kan man förbereda sig lite grann genom att tänka igenom vad man vill säga och hur man vill säga det. För om man är helt oförberedd så blir det oftast så att man bara vräker ur sig något precis i en situation där man känner att man blir sårad. Och det kan förvisso vara bra att man säger ifrån direkt ibland, men många gånger så leder det bara till bråk och att man säger saker åt varandra som man kanske sedan ångrar. Och man löser sällan problemen på det sättet. Så därför är det oftast bättre om man tänker igenom vad det är man egentligen känner och vad det är som man vill få fram till sin kompis. Sedan är det också bra om man kan välja ett tillfälle när man inte är sura på varandra, utan att man istället pratar om det när man träffas och det inte känns irriterat.
Gör du på det här sättet så har du sannolikt bäst chans att få din kompis att förstå att hon/han sårar dig och ni kan komma fram till en lösning kring hur ni ska umgås framöver utan att såra varandra. Men försök vara så ärlig du kan och berätta hur du känner och vad du vill att hon/han ska göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar