Frågor och svar om kompis

12 Oct 2003, 11:14 154
Tjej, 0 år
Question


Hej. Jag har lite frågor kring självmord. Om man skulle se någon försöka begå självmord, vad kan man göra för att försöka hindra personen i fråga från att ta sitt liv? Är det bra om man pratar lugnande och försöker med kommunikation få personen på andra tankar eller är det bättre att försöka ta bort kniven, pistolen eller annat direkt? Eller något annat?? Jag har en vän som är mycket deprimerad just nu och som tidigare försökt begå självmord. Så jag är rädd för att hamna i en sådan här situation. Tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om du skulle hamna i en sådan här dramatisk situation så skall du i första hand tänka på att inte utsätta dig själv för fara. Det kan vara mycket svårt att prata en självmordsbenägen person ur det hela, och ifall personen ifråga har något vapen, så är mitt råd att man ringer till SOS Alarms nödnummer 112 och kallar på hjälp. För att närma sig en självmordsbenägen person med vapen kan innebära stor fara för både personen själv och för den som utan träning i sådana här saker försöker hjälpa till. Så, gå absolut inte fram och försök avväpna personen, utan råkar du komma in så försök så lugnt som möjligt att avlägsna dig och ring efter hjälp. För även om du vill hjälpa din vän så ska du aldrig sätta din personliga säkerhet på spel, och det gör du ifall du stannar kvar och försöker avväpna eller prata personen ur det hela när det finns ett vapen. Så, även om du inte tror att din vän skulle göra dig något, så kan man aldrig vara säker i sådana situationer, varför din egen säkerhet måste gå i första hand. Dessutom så kan det vara oerhört svårt (ibland omöjligt) att prata någon ur en sådan situation, då vissa helt enkelt har övervägt alla möjligheter och därefter bestämt sig. Och tänk själv ifall du ändå skulle börja prata med vännen för att få honom/henne att ändra sig, och du helt enkelt säger fel saker, eller säger rätt saker men vännen ändå har bestämt sig. Det skulle med all sannolikhet blir en oerhört traumatisk upplevelse ifall du fick bevittna hur din vän tar livet av sig framför dina ögon, och du skulle sannolikt under lång tid känna skuld och undra ifall det hängde på vad du sade. Och svaret kan du aldrig få, varför du lämnas kvar med grubblerierna och dom svåra känslorna. Detta är ingen situation jag vill att du skall försätta dig i, varför jag vill att du inser att din egen fysiska säkerhet och din egen psykiska hälsa måste gå i första hand, och din väns liv i andra.

Så, det du kan göra innan det gått så långt att du står där i rummet och upptäcker att din vän försöker ta sitt liv, är att du kontaktar psykiatrin och gör dom uppmärksamma på hur din vän mår. För det allra bästa du kan göra är att se till att din vän får professionell hjälp så fort som möjligt. Dom har möjlighet att tvångsvårda och behandla en person som utgör en fara för sig själv eller andra. Men kommer det väl till ett kritiskt läge så ska du alltså tänka på din egen säkerhet och hälsa i första hand.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar